Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Partierna som öppnar för sänkt reavinstskatt

Bostadsminister Peter Eriksson vill ha en sänkning av reavinstskatten – och får ett blandat mottagande från allianspartierna.
Bostadsminister Peter Eriksson vill ha en sänkning av reavinstskatten – och får ett blandat mottagande från allianspartierna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna är skeptiska, men Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern kan tänka sig att göra upp med regeringen om att sänka reavinstskatten på bostäder.

Bostadsminister Peter Erikssons utspel i DN om att han vill ha en sänkning av reavinstskatten på bostäder får ett blandat mottagande från allianspartierna.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson tvivlar på att Peter Eriksson var seriös.

– Jag tycker det här saknar trovärdighet. Hade regeringen på allvar önskat öka rörligheten på bostadsmarknaden hade de tagit bort uppskovstaket, säger han.

Det går att skjuta upp skatten, men det finns ett tak för uppskovet. Riksdagen har bestämt att taket under fyra år slopas, men moderaterna vill att taket försvinner och att skatten betalas förs den dag då säljaren helt lämnar bostadsmarknaden.

Kristersson diskuterar gärna med regeringen - men endast om det handlar om en bred uppgörelse och inte bara enskilda förslag.

Liberalerna är dock mer positiva.

– Om regeringen vill sänka reavinstskatten så är det bra. Det är bara att lägga in det i budgeten så kommer det gå igenom riksdagen, säger Mats Persson, som sitter för Liberalerna i finansutskottet.

Partiet vill också - som ett första steg - slopa uppskovstaket. Liberalerna vill även, långsamt, trappa ned ränteavdragen för att i stället sänka inkomstskatterna.

Kristdemokraternas Tuve Skånberg är ordförande i civilutskottet och även han kan tänka sig att diskutera frågan med regeringen.

– Men Peter Eriksson måste konkretisera vad det är han vill - annars riskerar han att förlama bostadsmarknaden, säger Skånberg.

KD vill även lyfta uppskovstaket.

Även Centern välkomnar utspelet.

– Det är positivt att bostadsministern vill diskutera en sänkning av reavinstskatten, säger Ola Johanson, partiets bostadspolitiske talesperson.

Han tycker dock inte att det räcker. Centern vill att hyresregleringen slopas så att det blir lönande, utan subventioner, att bygga hyresbostäder.

– Vi vill se att regeringen tar steg i den riktningen, säger Johansson.

Vi är öppna för samtal, men en sådan reform måste finansieras.

Biträdande finansminister Per Bolund understryker att regeringen har inga "skarpa förslag" om en sänkning av reavinstskatten. Men han utesluter inte att den kan komma överens med den borgerliga oppositionen om en sänkning av skatten.

– Vi är öppna för samtal, men en sådan reform måste finansieras, säger han.

Ingrid Eiken, Mäklarsamfundets vd, tror att både köpare och säljare av bostäder påverkas av den här typen av utspel, trots att det inte finns några regeringsförslag. Det har synts tidigare när olika instanser har till exempel flaggat för skärpa regler inte minst kring hushållens lån.

– Vi vet att det oroar konsumenterna. Det skapar osäkerhet, säger Eiken, som hoppas att regeringen och oppositionen kan komma överens.

Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten Hemnet, har sett hur tidigare förslag om regelförändringar påverkat marknaden.

– Vi såg det våren 2015 när Finansinspektionen först föreslog ett amorteringskrav. Det blev en väldig fart på marknaden med en kraftig tillströmning under våren, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.