Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Partikollegers kritik mot Trumps tullar fortsätter

00:48. Donald Trump har skrivit på det kritiserade beslutet om 25 procent högre tullar på stål och 10 procent på aluminium. Enligt presidenten är det en fråga om nationell säkerhet för USA.

Reaktionerna på president Trumps nya, höga tullavgifter på stål- och aluminium kom snabbt. Två av hans partikollegor vill se förändringar.

Republikanske senatorn Jeff Flake, som är en stark kritiker av Trump, meddelade att han kommer att lägga fram ett förslag som tar bort tullarna, skriver AP. 

Också talmannen Paul Ryan (R) är kritisk till hur de nya tullarna utformats. Ryan sa på torsdagskvällen svensk tid att han kommer att fortsätta att försöka förmå Vita huset att rikta avgifterna på de länder och företag som ”inte följer lagen”.

Läs också: Donald Trump skrev under beslutet om nya tullavgifter 

Ryan pekar ut Kina som ett land som USA bör rikta in sina åtgärder emot, inte genom att lägga fram tullavgifter som drabbar ett stort antal länder utan urskiljning.

Enligt Donald Trump förlorar USA 500 miljarder dollar om året bara till Kina.

– Jag är ingen förespråkare av breda tariffer som jag tror får oönskade konsekvenser. Då drabbas många oskyldiga, sa Ryan vid ett tal i Atlanta, skriver Reuters.

Paul Ryan talade i Atlanta i går.
Paul Ryan talade i Atlanta i går. Foto: Jessica McGowan/AFP

Kritiken fortsatte att komma under torsdagen.

Sveriges handelsminister Ann Linde (S) sa till SVT att hon beklagade att USA nu valt att införa tullar:

– Vi behöver mer öppen och fri handel i världen, inte mindre, sa Linde som också betonade att det var viktigt att EU nu inte tar i för mycket när man svarar på USA:s beslut.

Men kritiken kommer också från FN som varnar för att de nya avgifterna kommer att slå hårt mot länder med svag ekonomi:

– De kommer att bli offer i den här processen, men eftersom de är länder med svag ekonomi så är det inte mycket de kommer att kunna göra mot USA, säger chefen för FN:s handels- och utvecklingsorgan, UNCTAD, Mukhisa Kituyi, till Reuters.

Också USA:s tidigare arbetsmarknadsminister Robert Reich är kritisk och ifrågasätter Donald Trumps förklaring att han nu ökar den nationella säkerheten genom att införa de nya tullarna:

– Jag är rädd att detta kommer att drabba våra vänner och istället för att öka den nationella säkerheten, som president Trump sa att han vill, kommer beslutet att minska den. På vilket sätt kan det vara ett problem för den nationella säkerheten att till exempel Kanada, som är en av våra närmaste grannar och allierade, exporterar stål till oss, sa Reich i en intervju på CNN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.