Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 12:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/passagerarna-sitter-i-vingarna-pa-framtidens-flygplan/

Ekonomi

Passagerarna sitter i vingarna på framtidens flygplan

Det flygande V:et beräknas sättas i trafik först 2040. Foto: TU Delft

Ett flygande V där resenärerna sitter i vingarna. Så kan framtidens flygplan se ut. Forskning pågår just nu för fullt för att ta fram ett flygplan i en helt ny kostym – som dessutom kan ge 20 procents mindre utsläpp. 

Det holländska flygbolaget KLM samarbetar med ett av landets tekniska universitet Tu Delft i ett projekt att ta fram framtidens flygplan. 

Prototypmodellerna visar ett flygplan som ser ut som ett V. Passagerarna, planet rymmer 314, placeras i vingarna och enligt deras beräkningar kommer utsläppen minskas med en femtedel jämfört Airbus A350, ett av de vanligaste passagerarplanen i dag. 

– Vi har flugit dessa tub- och vingflygplan i årtionden nu, men det verkar som att konfigurationen nått en gräns när det gäller energieffektivitet, säger Roelof Vos, professor vid TU Delfts universitet till CNN.

Läs mer: Kan flyget bli miljövänligt? 

Två bidragande orsaker till det minskande utsläppet är att flygplanet saknar själva kroppen, vilket resulterar i ungefär 2 procents viktminskning. Den andra orsaken är flygplanets form, som minskar luftmotståndet och därmed kan ge upp till 20 procents mindre utsläpp. 

– Flygtrafiken bidrar med cirka 2,5% av de globala koldioxidutsläppen, och industrin växer fortfarande, så vi behöver verkligen titta på mer hållbara flygplan, säger Roelof Vos. 

Flygplansmodellen kommer att testköras redan i höst, men det kommer att dröja innan planet kan sättas in i reguljärtrafiken. Först år 2040 tror forskarna att de första passagerarna kan sätta sin fot på det flygandet V:et.

Läs mer: Svenskars flygutsläpp fem gånger världsgenomsnittet