Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/patagonias-grundare-ger-bort-foretaget-pengarna-ska-bekampa-klimatforandringar/

EKONOMI

Patagonias grundare ger bort företaget – pengarna ska bekämpa klimatförändringar

Bild 1 av 2
Foto: Ben Gabbe/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Michael M Santiago/AFP

Yvon Chouinard, grundare av friluftsmärket Patagonia, har gett bort sitt företag. Pengarna ska gå till att bekämpa klimatförändringar.

Friluftsmärket Patagonia grundades år 1973 i Kalifornien av klättraren och miljöaktivisten Yvon Chouinard, efter att han själv börjat tillverka den utrustning han behövde för sin klättring.

Företaget har blivit känt för att uppmuntra kunder till att laga och lappa och för att göra prylar som håller länge.

– Företagets värderingar slår huvudet på spiken. Patagonia gör det accepterat att gå runt med en lappad jacka. De förändrar hur människor tänker, sade Charles Ross, verksam vid Royal College of Arts och textilrådgivare åt det brittiska parlamentet, till DN i en intervju 2019.

Yvon Chouinard, som hunnit fylla 83 år, har nu tillsammans med sin fru Malinda och sina två barn överfört sitt ägande i Patagonia till en ideell organisation, skriver the New York Times. Företaget värderas till drygt 30 miljarder kronor. Organisationen har skapats i syfte att se till att hela företagets vinst – omkring en miljard kronor om året – går till att bekämpa klimatförändringar och till att skydda oexploaterad mark.

– Förhoppningsvis kommer detta att påverka en ny form av kapitalism som inte slutar med ett fåtal rika människor och ett gäng fattiga människor”, säger Yvon Chouinard i en intervju med the New York Times.

Läs mer: Dyrare toapapper men billigare kläder

Ämnen i artikeln

Detaljhandel
Klimatet
Miljö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt