Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 21:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/paul-romer-foretagens-innovationer-kan-losa-klimatkrisen/

Ekonomi

Paul Romer: ”Företagens innovationer kan lösa klimatkrisen”

Paul Romer och William Nordhaus
Paul Romer och William Nordhaus Foto: Lisa Mattisson

Donald Trumps löften om tre-fyra procents årlig tillväxt i ekonomin håller inte. Vad som har hänt under hans presidenttid i USA är inte uthålligt, utan beror på högkonjunktur och skattesänkningar. Det menar Paul Romer, den ene av årets ekonomipristagare. 

Johan Schück
Rätta artikel

Att Paul Romer får ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin forskning beror just på hans forskning om tillväxt. Han har lyft in tekniska framsteg, ökad kunskap och innovationer i de ekonomiska modellerna, vilket varit revolutionerande.

Det kallas endogen tillväxt och handlar om den långsiktiga utveckling som är avgörande för det framtida välståndet. Allra viktigast är förbättrad utbildning som når så många som möjligt, betonar Paul Romer.

– Sådant har vi inte sett i USA, men däremot i Kina som har tagit stora steg framåt. Samma möjlighet finns i andra länder, både rika och fattiga. Det gäller att göra sitt bästa möjliga, utifrån förutsättningarna.

Foto: Lisa Mattisson, Lisa Mattisson

Mer pengar till forskning ser han däremot inte som någon självklar väg:

– Man ska främst se på forskningens kvalitet, inte på hur mycket som satsas. Det borde ställas högre krav på produktiviteten – att det kommer ut mer forskningsresultat som går att använda.

Paul Romer fäster stor vikt vid innovationer som bygger på förmågan att lösa problem genom, bland annat, ny teknik. Där ser han stora möjligheter att bromsa den globala uppvärmningen.

– Jag håller med William Nordhaus (årets andre ekonomipristagare) om att det behövs en global skatt på utsläpp av koldioxid. Men när en sådan skatt finns på plats, tror jag att många företag kommer att ta chansen till innovationer. Där är jag mer optimistisk än Nordhaus och många andra ekonomer, säger Paul Romer.

Ekonomisk tillväxt står inte motsats till klimat och miljö, hävdar han. Med förbättrad teknik kan man tvärtom göra produktionen mer resurssnål än hittills. En ökad konsumtion kommer att inriktas mer på tjänster och mindre på varor.

– Men det kräver politiska beslut som styr i den riktningen. Företagen betyder mycket om de får vägledning. Jag tror inte att marknadskrafterna klarar detta på egen hand.

Där skiljer sig Paul Romer ifrån en del sina ekonomkolleger, inte minst i USA, som har större tilltro till marknadens rationalitet. Hans tidigare framförda kritik som väckt åtskilligt med debatt, men han håller fast vid den:

– Många makroekonomer lever för mycket i matematikens och ekvationernas värld och tar reda på alltför litet om verkligheten.

Sådant har gett Paul Romer motståndare, men hindrar inte att han på måndag får ta emot ekonomipriset.