Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Påven: Lönegapet mellan män och kvinnor skandalöst

Foto: Alessandra Tarantino/AP

Påve Franciskus gick på onsdagen till attack mot lönegapet mellan män och kvinnor. I ett tal på Petersplatsen i Rom kallade han det för en skandal och som katolska kyrkans högste ledare uppmanade han alla kristna att arbeta för att jämna ut löneskillnaderna.

– Varför är det taget för självklart att kvinnor ska tjäna mindre än män? Nej. De har samma rättigheter. Skillnaden är en ren skandal, sa påven till tiotusentals åhörare som samlats på platsen utanför Peterskyrkan.

Enligt Reuters, som hänvisar till statistik från Eurostat, tjänade kvinnor i genomsnitt 16,4 procent mindre än män i EU under 2013. I USA tyder statistik från United States Census Bureau på att det ser ännu värre ut. Där tjänar kvinnor i snitt 77 cent för varje dollar en man tjänar.

I sitt tal på onsdagen uppmanade påve Franciskus enligt Reuters alla kristna att ”beslutsamt stödja kvinnors rättighet till lika lön för lika arbete”. Det är det starkaste ställningstagande som någon påve hittills gjort i frågan om kvinnors löner.

Tidigare har påve Franciskus sagt att han vill att kvinnor generellt ska få en större roll inom såväl Vatikanen och den katolska kyrkan över hela världen.

Däremot har han stängt dörren för att kvinnor ska kunna bli präster, vilket enligt den katolska kyrkan är omöjligt eftersom Jesus enbart valde män som sina apostlar. Motståndare till detta inom den katolska kyrkan hävdar dock att detta berodde på att Jesus agerade i enlighet med de normer som gällde på hans tid men att detta är orimligt att agera utifrån i dagens situation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.