Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

PC-försäljningen rasar

Foto: Alamy

Konsumenterna väntar på den nya generationen persondatorer och under tiden rasar försäljningen.

I Västeuropa minskade pc-försäljningen till konsumenter med över 25 procent under andra kvartalet, enligt analysfirman Gartner.

Det folk väntar på är nya processorer från Intel som kommer i den nya generationen Ultrabooks – lättare, snabbare och batterisnålare bärbara datorer.

Och konsumenternas väntan drabbar förstås återförsäljarna. Enligt Gartner rasade försäljningen av persondatorer i Västeuropa under andra kvartalet 2013 med 19,8 procent jämfört med samma period 2012.

För bärbara datorer blev det en nedgång på 23,9 procent, medan nedgången för stationära datorer blev 12,2 procent.

Leveranser till konsumenter rasade med 25,8 procent, medan företagsleveranserna sjönk 13,5 procent.

Nedgången beror till mindre del på att allt fler köper surfplattor, menar Ranjit Atwal, analytiker på Gartner.

– Det är inte så mycket en övergång som en komplettering. Folk gör sig inte av med pc:n när de köper en surfplatta eller en ny smartphone.

Men inte ens den nya generationen Ultrabooks kommer att lyfta försäljningen till gamla nivåer, tror han.

– Det är inte ens säkert att försäljningen kommer att öka. Däremot kommer minskningen kanske att avta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.