Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Peab stöder regeringens skrotande av lex Laval

Peabs koncernchef Jesper Göransson under en pressträff på en byggarbetsplats i Ulriksdal i Solna.
Peabs koncernchef Jesper Göransson under en pressträff på en byggarbetsplats i Ulriksdal i Solna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Byggjätten Peab ger oväntat sitt fulla stöd åt regeringens målsättning att skrota lex Laval - trots Svenskt näringslivs varningar om att regeringens skärpta krav på svenska löner skulle drabba byggsektorn och skrämma bort utländska aktörer.

– Regeringens förslag tydliggör spelreglerna för vår bransch, och det är en bra början. Även om fler skärpningar av lagar, regler och myndighetskontroller skulle behövas för att komma tillrätta med den osunda konkurrensen från oseriösa byggaktörer, säger Peabs koncernchef Jesper Göransson vid en delad presskonferens med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) hos Peab i Solna.

Arbetsmarknadsministern hade då strax innan redogjort för det nya lagförslaget om att skrota lex Laval. Regeringen vill tillåta facken att med stridsåtgärder tvinga utländska företag att skriva under kollektivavtal för att säkra att utsända anställda får minst de svenska minimilönerna.

I dag kör vissa utländska arbetsgivarna med dubbla kort när de inför Byggnads-facket och huvudentreprenörer utlovar svenska löner, men i själva verket betalar till exempel polsk minimilön.

Peab, med över 13.000 anställda och många underleverantörer, välkomnar även fortsättningsvis utländsk arbetskraft, underströk Jesper Göransson.

– Men Peab vill också ha ordning och reda på svensk byggmarknad och konkurrens på lika villkor. Med andra ord klara spelregler som alla ska följa.

Svensk byggmarknad lider i dag, enligt Peabs koncernchef, av alltför stora gråzoner med stora tolkningsmöjligheter som utgör incitament för oseriösa aktörer.

– Vi har fått en i stycken osund bransch, med många olika typer av upplägg för att runda systemen. Regeringens förslag om nya regler för utstationerad arbetskraft är åtminstone ett steg i rätt riktning.

Förutom skarpare lagstiftning mot låglönekonkurrensen, arbetsmiljöfusket och skattesmitandet, efterlyser Peabs koncernchef Jesper Göransson åtskilligt skarpare svenska myndighetskontroller.

– Flera av våra nordiska grannländer är bättre än svenska myndigheter på att hålla koll på individnivå, till exempel på vad som betalas i skatt och arbetsgivaravgifter för var och en.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill också att reglerna för Arbetsmiljöverkets register över utländska företag med tillfälliga uppdrag i Sverige ska skärpas efter dansk förebild. I grannlandet är registrering av utländska tjänsteutövare obligatorisk – annars riskeras böter.

Det har i Danmark fått till följd att en betydligt större andel utländska företag anmäler sitt arbete till myndigheterna än vad som sker i Sverige. LO uppskattar att en mycket liten del av den utländska arbetskraften registreras i Sverige. Enligt LO registreras främst specialistarbetare som rycker in i bristsituationer och inte de många företag med billig arbetskraft som används för att pressa kostnader.

Fakta: Ändringar i lex Laval:

Facken får rätt att ta strid för svenska minimilöner hos utländska arbetsgivare med tillfälliga uppdrag i Sverige.

Utländska företag som vill lägga anbud i Sverige ska kunna räkna på kostnaderna utifrån avtalskrav som facken ska lämna till Arbetsmiljöverket.

Alla utländska företag i Sverige ska ha en förhandlingsansvarig på plats, som kan sluta kollektivavtal med svenska facket.

Facket får ökade möjligheter till kontrollåtgärder, bland annat rätt att begära ut tidrapporter, lönespecifikationer, med mer dokumentation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.