Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Pellets kan vara dödligt farliga

Fler än hundratusen hushåll värmer sina hem med miljövänliga pellets. Men vad få vet är att om pellets förvaras fel kan ett enda andetag i förrådet leda till döden.

 

– Beroende på halten kan det gå blixtsnabbt, säger Urban Svedberg, yrkeshygieniker som har skrivit en rapport om faran med felaktigt förvarade pellets.

Problemet är den giftiga gasen kolmonoxid som pellets avger. Om bränslet förvaras i ett oventilerat förråd kan den som andas in gasen drabbas av inre kvävning.

Det är de som får hem pellets i bulk, det vill säga levererade med lastbil och där de sprutas in i förrådet, som löper risk att drabbas, inte den som köper pellets i säck.

I Sverige har det såvitt Urban Svedberg känner till inte inträffat någon dödsolycka än, däremot utomlands.

Nu önskar han att branschen tar situationen på större allvar så att allmänheten i stort och villaägare i synnerhet blir medvetna om riskerna.

– Till exempel skulle de kunna upplysa om farorna och se till att det finns bra riktlinjer för hur ett pelletsförråd ska se ut, säger han.

Enligt Urban Svedberg ska ett säkert pelletsförråd vara väl ventilerat, byggt tätt mot bostaden och ingångsluckan ska vara låst och reglad så att barn inte kan ta sig in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.