Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 11:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pengar-att-tjana-pa-coronatester-men-de-som-saljs-pa-natet-kan-vara-livsfarliga/

EKONOMI

Pengar att tjäna på coronatester – men de som säljs på nätet kan vara livsfarliga

Det finns pengar att tjäna på att få fram enkla, snabba men ändå tillförlitliga tester som visar att en person har haft covid-19.

Sådana tester finns inte – vad än som påstås på en rad webbsajter. De tester som säljs där kan till och med vara livsfarliga. Läkemedelsverket har redan stoppat försäljningen av några tester och fler är att vänta.

Forskare och företag runt om i världen tävlar om att få fram trovärdiga tester som ger snabbt besked att en person har haft covid-19 och därmed förhoppningsvis är immun.

Forskningscentret SciLifeLab – ett samarbete mellan Karolinska Institutet, KTH, samt Stockholms och Uppsala universitet – har fått en donation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att bland annat koordinera forskningen runt covid-19 i Sverige.

Det gäller allt från alternativa diagnosmetoder till att skapa biobanker där prover kan förvaras för framtida forskning.

– Alla forskare i Sverige fick skicka in ansökningar och där har vi fångat upp intressanta möjligheter och teknologier, berättar professor Janne Lehtiö.

Han betonar att en viktig sak med donationen är att den snabbt ger forskare och forskarlag finansiering.

– Det kanske inte är så mycket pengar per projekt, men folk kan känna sig trygga med att kasta sig in i den här typen av forskning, säger han.

Men för de forskare som tar emot pengarna från donationen är kravet att de ska samarbeta. Janne Lehtiö menar att pandemin i sig gör människor i forskarvärlden mer altruistiska och att prestigen får läggas åt sidan.

Men den som kan leverera en sådan produkt, kommer att tjäna pengar?

– Absolut. Alla företag som har möjlighet har ju kastat sig över det här. Men vi behöver också industrin för att massproducera testerna så någon kommer att tjäna pengar.

– Men det kommer att också finnas väldigt många produkter på marknaden – så det kanske bli som med oljepriset. (red anm, oljepriset har rasat till historiskt låga nivåer på grund av coronakrisen)

När får vi enkla, snabba men ändå tillförlitliga antikropptester?

– Det där är en miljondollarfråga!

– Det har kommit flera antikropptester. Enligt min mening är de inte tillförlitliga just nu på grund av en brist på bra publika jämförelsestudier, säger Lehtiö.

Samtidigt menar han att det inte är särskilt svårt att ta fram antikroppstester (”inte rocket science”). Det handlar snarare om tid för förståelse för kroppens antikroppsvar på det nya viruset ser ur.

– Det handlar också att de dels är tillräckligt känsliga (testet ska reagera på alla som har haft sjukdomen), dels inte ger falska positiva resultat, säger Lehtiö.

– Jag skulle säga om ett halvår har vi ett bra validerat test, men det kan komma snabbare också, tillägger han.

Det finns redan tester att köpa för hemmabruk, eller för företag som vill testa sina anställda. Men Läkemedelsverket avråder bestämt från att att använda dem.

– De är avsedda att användas för hälso- och sjukvårdspersonal, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverket.

Det finns flera skäl till att verket avråder privatpersoner och företag att använda sig av testerna. Ett skäl är att personer tar testerna själva och tolkar dem, men det är svårt och kan lätt leda fel. Den som tro att hen har antikroppar och är immun, men i själva verket inte är det, kan då bli livsfarlig för äldre och människor som tillhör en riskgrupp.

Ett annat är flera av de tester som saluförs på olika webbsajter inte uppfyller kraven. Testerna ska ha CE-märkning, det vill säga de är godkända enligt EU:s regelverk.

– Vi tittar på tillverkaren och dennes produkter för att se att de uppfyller kraven i enlighet med det medicinska regelverket. Och när det gäller självtester är det CE-märkningen och en oberoende tredjepartsgranskning som gäller, säger Hartman.

Läkemedelsverket har redan stoppat flera företag som via sajter säljer tester, med hot om vite om de fortsätter. Och frågan är om något av testerna är tillförlitliga.

– Vi har inte kännedom om att det finns tester som uppfyller det medicintekniska regelverket och därmed är OK att sälja på nätet, säger Hartman.

Är det inte dags att sätta stopp för samtliga som gör så här?

– Vi har ett antal liknande sidor under utredning för närvarande. Jag tror att vi kommer att komma med fler förbud i närtid, säger hon.

Läs mer: Amina Manzoor - Vi behöver veta mer om immuniteten mot covid-19

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt