Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pension och ett bilköp väntar vid målet

Att investera i utdelningsaktier kräver en långsiktig strategi. Stefan Thelenius ser likheter med löpträning som också kräver uthållighet.
Att investera i utdelningsaktier kräver en långsiktig strategi. Stefan Thelenius ser likheter med löpträning som också kräver uthållighet. Foto: Thomas Karlsson

Stefan Thelenius satsar på utdelningsaktier och är inte rädd när börskurserna går ned. ”Det är snarare tvärtom. Då blir man lite upprymd och kan göra fynd”, säger han.

Stefan Thelenius började investera i utdelningsaktier för några år sedan.

– Intresset har funnits sedan tidigare och när det kom schablonbeskattade sparformer som gör att utdelningarna blir skattefria har jag sakta men säkert valt ett sådant sparande, berättar han.

Att courtaget, avgifterna för aktieaffärer, har sjunkit kraftigt var ytterligare en faktor som underlättade. Det har gjort det möjligt att köpa aktier varje månad.

Foto: Thomas KarlssonStefan Thelenius har alltid haft ett stort intresse för privatekonomi och har en blogg i ämnet. Han märkte snart att det fanns ett stort intresse för hans inlägg om utdelningsaktier och att många inspirerades av dessa. I dagarna föreläste han hos föreningen Unga Aktiesparare om utdelningar som strategi för sparande.

Själv har han tre portföljer i gång.

– Jag har en bred huvudportfölj med cirka 40 globala aktier.

Förutom i Sverige har han köpt aktier i bland annat USA, Kanada, Tyskland och Norge.

– Det är länder där man kan handla till lågt courtage, säger han.

Förutom sin breda portfölj, där han har en tänkt sparperiod på 10–15 år, har han en mindre portfölj som ska finansiera nästa bilbyte om fem år. Till det ska läggas en portfölj i tjänstepensionen där det handlar om cirka 20 år innan 45-åringen ska börja ta av kapitalet.

Stefan Thelenius beräknar att han lägger ungefär fem timmar i veckan i snitt för att se över sina innehav. Men så mycket tid behöver det inte ta om intresset inte är lika stort.

– Åtminstone en gång i månaden måste man ta ställning till vad man ska investera i om man månadssparar. Det svåra är att hitta rätt bolag och den processen bör man inte slarva med, konstaterar han.

Att köpa aktier är långt ifrån riskfritt och Stefan Thelenius har gått på några minor. I slutet av 1990 talet steg telekombolaget Ericsson kraftigt men i samband med it-kraschen rasade kursen.

– Jag hade aktien lite för länge och sålde med förlust. Efter det höll jag mig borta från aktier i några år, berättar han.

Men trots den förlusten är han inte orolig för eventuella kursfall i sin portfölj och han ligger inte sömnlös i perioder som nu när det är osäkert på marknaderna.

– Det finns definitivt en risk på kort sikt att aktier sjunker i värde. Men bolag som genererar vinster och ger utdelning brukar återfå sitt värde. Förr eller senare ligger man på plus, säger Stefan Thelenius.

– Det finns inga garantier, men om man har en sparhorisont på 10–15 år ska det mycket till för att man ska gå minus med sådana här aktier. När börsen går ned får man dessutom mer aktier för pengarna, säger han.

Foto i text: Thomas Karlsson

Stefans 3 tips.

1. Välj bra bolag/aktier med goda utsikter för stabil- eller växande utdelning.

2. Månadsspara regelbundet.

3. Återinvestera utdelningarna under sparperioden. Det blir en fin ränta på ränta-effekt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.