Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Magra år väntar alla Sveriges pensionärer

Nu riskerar bromsen i pensionssystemet att slå till – igen. Både 2014 och 2015 blir magra år för svenska pensionärer, enligt Pensionsmyndighetens senaste prognos som DN Ekonomi tagit del av. Men för 2013 ser det ljusare ut.

Efter finanskrisen 2008 och det efterföljande raset i den svenska tillväxten föll inkomstpensionerna kraftigt i fjol och i år. Regeringen tvingades båda åren att kraftigt sänka skatterna för alla över 65 år för att inte minskningen skulle märkas i pensionärernas plånböcker.

Nu händer samma sak – igen.

Efter den nya finanskrisen och inbromsningen av tillväxten i världsekonomin räknar Pensionsmyndigheten med att den så kallade bromsen slår till i pensionssystemet både 2014 och 2015. Om prognosen faller in kommer pensionerna, räknat ­efter inflationen, att minska med 0,8 procent 2014 och 0,9 procent 2015.

– Det är ganska magert. Påverkan på pensionerna kommer med en viss eftersläpning, säger Ole Settergren, chef för pensionsutvecklingsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Prognosen, som lämnades in till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i går, har därmed försämrats för 2014 och 2015 sedan förra prognostillfället i somras när bromsen bara väntades påverka inkomstpensionen negativt med någon tiondels procent.

För 2012 är det redan klart att inkomstpensionerna i genomsnitt stiger med 3,5 procent. Även efter inflationen blir det en förbättring för pensionärerna med 0,7 procent, trots att det inte blir någon skattesänkning till årsskiftet.

Även för 2013 tror nu Pensionsmyndigheten på en höjning av pensionerna med 2,9 procent. Men den positiva prognosen är osäker. Pensionsmyndigheten utgår nämligen från Konjunkturinstitutets prognos som är mer positiv än regeringens syn på den ekonomiska framtiden.

– Det är vår bästa gissning för tillfället. Vi har inte gjort någon kalkyl där vi räknat med regeringens mer pessimistiska siffror, säger Ole Settergren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.