Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Pensionärer hotar med domstol – minister vill se uppgörelse

150.000 pensionärer får sänkt pension på grund av ett avtal. Arkivbild.
150.000 pensionärer får sänkt pension på grund av ett avtal. Arkivbild. Other: Fredrik Sandberg/TT

Pensionärsorganisationerna SKPF och SPF överväger att ta till rättsliga åtgärder i kampen för kompensation för de cirka 150 000 pensionärer som blivit blåsta på delar av sin tjänstepension.

Nya siffror visar att det kan handla om uppemot 1.500 kronor i månaden.

– Det här är oacceptabelt, man gör bara inte på det här sättet, säger SKPF:s ordförande Berit Bölander.

Först och främst riktar pensionärsorganisationerna en skarp uppmaning till parterna, fack och arbetsgivare, att omedelbart lösa frågan så att de berörda pensionärerna, före detta kommun- och landstingsanställda, inte drabbas av den drastiska inkomstsänkningen i år.

Men om inte, då överväger SKPF och SPF Seniorerna att ta till juridiska åtgärder.

– Vi vill sätta ner foten, det får inte gå till så här, säger Bölander.

De båda organisationerna pekar på de uppmärksammade fallen från 1990-talet då några enskilda pensionärer, som användes som pilotfall, gick segrande mot stat och kommuner. Det nu aktuella ärendet påminner starkt om dessa parallella fall, enligt SKPF och SPF, något som även advokat Kenneth Lewis, som drev ärenden på 1990-talet håller med om.

Hur en eventuell rättsprocess ska gå till – grupptalan eller något annat sätt – är oklart, enligt Berit Bölander.

Nya siffror från pensionsbolaget KPA visar nu hur många mer exakt och på vilket sätt som pensionärerna berörs, enligt siffror som TT tagit del av.

För KPA:s del handlar det om drygt 130.000 pensionärer som får sänkt kommunal tjänstepension. 85 procent av dessa ligger i beloppsintervallet 0–750 kronor och 15 procent, eller cirka 19.500 personer, som får en sänkning på mellan 750 och ända uppemot 1.500 kronor i månaden. Tidigare talades det preliminärt om högst tusen kronor i månaden.

Utöver de 130.000 pensionärerna som KPA administrerar så har Skandia runt 35.000 personer, enligt tidigare uppgifter.

Ytterst är frågan politisk. Kommunernas intresse- och arbetsgivarorganisation SKL styrs av politiker, med socialdemokraten Lena Micko i toppen.

Socialminister Annika Strandhäll (S) uppmanar nu parterna att lösa frågan.

– Jag blev väldigt tagen av detta, sade hon när frågan kom upp i riksdagen.

Liberalen Barbro Westerholm frågade om staten på något sätt kan underlätta för alla människor som mötts av detta besked. Men på den frågan gav socialministern ett nekande svar.

– Staten har inga verktyg i verktygslådan, sade Strandhäll.

– Jag hoppas att parterna sätter sig ned och talar om hur man ska reda ut det här. Jag har fått indikationer på att så också sker, sade Annika Strandhäll.

Läs även: Känslan är att vi är inte vatten värda

Fakta.Så hänger det ihop

Den rejält sänkta tjänstepensionen för de cirka 150.000 pensionärerna, gäller före detta kommun- och landstingsanställda i huvudsak över 80 år gamla, hänger ihop med att tjänstepensionssystemet gjordes om när den statliga pensionen ändrades på 1990-talet.

 

Tjänstepensionen gjordes om i två steg, dels kring 2003 och dels enligt samstämmiga uppgifter även kring 2009/2010. Det är detta som nu fått till följd att den kommunala tjänstepensionen sänks rejält i år. Detta har inträffat även några tidigare år, men då i betydligt mindre skala.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.