Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pensionärer med låg inkomst tjänar på PPM

Premiepensionen ger extra pengar till pensionärer med låga inkomster. Tillskottet kan bli 1 100 kronor i månaden. Det visar beräkningar som Fondbolagens förening gjort.

Sedan pensionärsorganisationerna, LO och Socialdemokraterna gick ut med att de vill skrota premiepensionssystemet har de fått en hel del mothugg. Meningsmotståndarna har i allmänhet riktat in sig på att dagens pensionärer då skulle ta pengar från kommande generationer.

Fondbolagens förening, som organiserar aktörerna i fondbranschen, tillhör inte oväntat dem som vill ha kvar premiepensionen. Nu kommer Fondbolagen med beräkningar som de hoppas ska ge en ny infallsvinkel i debatten.

– Med premiepensionen har garantipensionärerna, som har de lägsta pensionerna, chans att få mer pengar i plånboken, säger Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens förening.

Hon har gjort beräkningar som visar att en person som pensioneras efter 40 år i arbetslivet med en slutlön på 25 000 kronor kan få 1 100 kronor mer i månaden i pension. Förutsatt att premiepensionen ökar mer i värde än inkomstpensionen.

– Ingen har sagt detta tidigare och pensionärsorganisationerna har aldrig tagit upp det. Hade pensionärsorganisationerna själva räknat på det här tror jag inte att de skulle säga att premiepensionssystemet ska skrotas, säger Hanna Helgesson.

Att de som har låga pensioner kan få mer pengar genom premiepensionen beror på reglerna för hur man räknar ut den statliga pensionen. Reglerna säger att den som har rätt till garantipension och har haft en bättre avkastning på premiepensionen än inkomstpensionens värdeutveckling får behålla överskottet.

Högre avkastning på premiepensionen minskar alltså inte garantipensionen. Den som haft dålig utveckling på PPM-kontot kan heller aldrig få premiepensionen beräknad på en lägre värdeökning än den som gäller för inkomstpensionen.

Sedan det nya pensionssystemet trädde i kraft 1995 har inkomstpensionen vuxit med i genomsnitt 2,4 procent per år. Under samma tid har den genomsnittliga värde­ökningen för premiepensionen varit 5,1 procent per år. Det betyder att många fått högre avkastning på premiepensionen än på inkomstpensionen.

Om skillnaden fortsätter att ligga på samma nivå framöver kommer framtidens garantipensionärer att ha stor chans att få mer pengar i plånboken, enligt det exempel Hanna Helgesson tagit fram.

– Man kan inte garantera framtida avkastning, men historiskt har avkastningen på aktiemarknaden varit 7 procent per år i genomsnitt de senaste 100 åren. Därför är det ingen orimlig nivå eller några orimliga antaganden, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.