Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Pensionärer ökar i bemanningsbransch

Foto: TT

Pensionär att hyra — antalet bemannings- och hemserviceföretag som har pensionärer som arbetskraft har vuxit rejält de senaste åren.

– Jag blir överlycklig om telefonen ringer, säger Birgitta Granbacka, 69 år.

Redan namnen säger vad det gäller: Seniorbolaget, Veteranpoolen, Veterankraft och Pensionärspoolen med flera. De erbjuder pigga pensionärer som hos privatpersoner kan hjälpa till med städning, målning, renovering, el, och trädgårdsarbete.

Det kan också lika gärna vara ett företag som tillfälligt behöver en erfaren ekonom och hjälp med bokföringen.

Lägre arbetsgivaravgift gör det billigt att anställa pensionärer. Och rut och rot-avdragen har gjort det billigare för privatpersoner att köpa tjänsterna. Och skattereglerna är gynnsamma för en senior.

Fördelarna som räknas upp för den som anlitar en pensionär är till exempel att det är billigare, de kan rycka in med kort varsel och de är erfarna.

Och pensionärernas antal växer inte minst hos till exempel hemserviceföretagen, säger Johan Huldt som arbetar på Almega Bemanningsföretagen och Hemserviceföretagen. Men hur stor ökningen är finns det inga siffror på i dag.

– Det är positivt för branschen och pensionärerna är en väldigt bra resurs. Många bolag vill ha arbetskraft som är flexibel och kan rycka in när det behövs.

Och för pensionärens del kan det kanske locka att dryga ut pensionen en del. Men det är inte bara pengar som får en pensionär att vilja jobba igen.

Birgitta Granbacka i Norsborg är en av dem som efter bara ett halvårs pensionärstillvaro började jobba igen. Hon säger om tiden direkt efter pensioneringen:

– Först är det som ett glädjerus. Den första tiden är ju som en semester, men sedan när semestern är slut upptäcker man vad man saknar.

– Jag ville inte bara vara hemma och klättra på väggarna.

Efter att ha hoppat in på sitt gamla jobb på Familjebostäder på ett vikariat registrerade hon sig på Vetaranpoolen i mars i år och fick det första jobbet genom dem efter bara cirka 14 dagar.

– Nu har jag inte jobbat sedan i somras. Jag blir överlycklig om telefonen ringer och det är någon av tjejerna från Veteranpoolen som har ett jobb till mig, säger hon.

TT: Hur länge kommer du att vilja jobba?

– Just nu ser jag inga begränsningar, men en dag kommer det nog att jag känner att jag har gjort mitt.

Och vad gjorde Gävleföretaget Asfalt & Mark när det höll det på att krisa inför sommaren? Jo, man ringde pensionerade asfaltsarbetare som fick hoppa in. En av dem var 72 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.