Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Pensionen höjs 4,2 procent nästa år

Foto: Nicklas Thegerström/DN

Inkomstpensionen kommer att öka med 4,2 procent nästa år. Däremot får de med endast garantipension i princip oförändrade pensioner. Det visar nya beräkningar från Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten har gjort prognosen för pensionerna för 2016 som visar på en ökning av inkomst- och tilläggspensionen med i snitt 340 kronor. Däremot sänks garantipensionen vilket betyder att de med endast garantipension – de med lägst pension – får 30 kronor mindre i månaden.

– Höjningen beror framför allt på att inkomstutvecklingen har varit bra och det är många som jobbar. Det är det som ligger till grund för beräkningen av inkomstpensionen, säger Anna Ryberg på Pensionsmyndigheten till DN.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) anser att höjningen på 4,2 procent är en ganska god höjning av inkomstpensionerna men säger att regeringens andra ändringar kommer att förbättra pensionärernas situation ytterligare.

– Regeringen har även aviserat en sänkning av pensionärsskatten och en höjning av bostadstillägget. Sammantaget kommer det innebära en klar förbättring för många pensionärer nästa år, säger Strandhäll till DN.

Vad innebär det för garantipensionärerna?

– Har man bara garantipension så är den knuten till prisbasbeloppet och det kommer att sjunka under nästa år, det ger en sänkning på ungefär 30 kronor i månaden. Samtidigt kommer även de få ta del av regeringens satsning att sänka pensionärsskatten. Dessutom är det den grupp som mest tar del av justeringar i bostadstillägget.

– Sammantaget får även de en förbättring under nästa år.

Hur ser det ut för pensionärerna framöver?

– Det går upp och ned. Men det ser ut som att vi kommer ha en ganska bra utveckling av inkomstpensionerna de kommande åren, även om det kanske blir exceptionellt hög under nästa år, säger Strandhäll.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, säger att det här är en del av den utveckling som har varit under en längre tid då man har upplevt ganska stora förändringar på inkomstpensionerna.

– Den automatiska balanseringen har gjort att tre gånger under de senaste fem-sex åren har vi fått se ganska ordentliga sänkningar av pensionerna och sedan har systemet rätat upp sig och då har det blivit ganska rejäla höjningar. I år är ett år då det blir en ganska rejäl höjning, säger Jens Magnusson.

Christina Tallberg, ordförande på Pensionärernas riksorganisation (PRO), är glad för höjningen av inkomstpensionen.

– Det är jättebra och behövligt att det blir den här höjningen av pensionen nästa år.

Tallberg pekar på att den här höjningen tar tillbaka pensionerna på nivån Sverige hade 2009.

– Det här är synnerligen bra för de med de allra sämsta inkomstpensionerna. De flesta är ensamstående kvinnor som har jobbat deltid och jobbat mycket inom den offentliga sektorn, säger hon.

Så förändras pensionen 2016

  330 000 pensionärer – de med ingen eller låg inkomstpension och som har garantipension och/eller bostadstillägg får cirka -0,4 procent i förändrad pension. De får sänkt pension med cirka 30 kronor i månaden.

    460 000 pensionärer får en förändring av summan av inkomst- och garantipension som ligger mellan -0,4 och +4,2 procent.

      De flesta pensionärer, 1,3 miljoner, som varken har garantipension eller bostadstillägg, får höjd inkomstpension med 4,2 procent.

       Ökningen av den allmänna pensionen gör att en pensionär med en total pension (inklusive tjänstepension) på 14 000 kronor före skatt beräknas få en ökning på cirka 340 kronor i månaden efter skatt.

       Källa: Pensionsmyndigheten

       Liten pensionsskola

       • Pensionen består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och eget pensionssparande. Systemet brukar liknas vid en pyramid, med den allmänna pensionen i botten.

       • Den allmänna pensionen består i sin tur av tre delar: inkomstpension som är inkomstgrundad, premiepension som placeras individuellt i fonder och garantipension som är den lägsta nivå som betalas ut.

       • Tjänstepensionen, även kallad avtalspension, bygger på ett avtal mellan fack och arbetsgivare och innebär att man får ut en viss del av sin lön som pension.

       Källa: Statens tjänstepensionsverk

        

        

       Bidrag som påverkas av prisbasbeloppet

       Prisbasbeloppet påverkar storleken på många bidrag och ändras beroende på inflationen. Följande bidrag, eller deras tak, sänks 2016:

       Garantipension

       Tilläggspension

       Sjukpenning

       Föräldrapenning

       Vårdbidrag

       Sjukersättning

       Aktivitetsstöd

       Studiebidrag

        

       Källa: Regeringskansliet

       Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.