Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pensionerna-hojs-2021/

Ekonomi

Pensionerna höjs 2021 för vissa grupper

Foto: Maja Suslin/TT

Många pensionärer kan nu räkna med som mest 600 kronor mer i månaden nästa år. Partierna är överens om att införa ett särskilt tillägg för de med lägre pensioner.

TT Text

Tillägget berör personer med mellan 9.000 och 17.000 kronor i månaden i allmän pension, enligt en överenskommelse i pensionsgruppen där sex av riksdagens åtta partier ingår.

Enligt regeringen kostar förslaget fyra miljarder kronor.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att partierna i pensionsgruppen är överens om att avståndet mellan de som får garantipension och de som tjänat in sin pensionsgrundande inkomst genom livslångt arbete behöver öka.

”Pensionsgruppen är överens om att fortsätta diskussioner om en långsiktig gemensam lösning för höjda pensioner”, skriver regeringen.

– Det är ett väldigt bra besked för pensionärerna, dels att vi höjer pensionen här och nu och att pensionstillägget införs 2021. Men pensionsgruppen fortsätter också för att vi långsiktigt ska höja pensionerna, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), som också leder pensionsgruppen.

Han poängterar att det är de med mellan 11.000 och 14.000 kronor i allmän pension i månaden som kan få 600 kronor mer per månad. För de med 9.000–11.000 kronor respektive 14.000–17.000 kronor i månaden blir höjningen lägre.

Det särskilda tillägget ges för att det har kommit att bli liten skillnad mellan de som arbetat länge och de som inte arbetat alls. Tanken med det nya pensionssystemet var att det skulle löna sig mer att arbeta, jämfört med tidigare.

PRO:s vice ordförande Jan Andersson är kritisk och anser att detta inte är tillräckligt:

– Nej, det är det inte. Det är välkommet och ett steg i rätt riktning. Det är en kortsiktigt bra lösning för det gynnar dem med låg pension som förvärvsarbetat. De har haft obetydligt mer än om de inte hade förvärvarbetat men detta löser inte de långsiktiga problemen, säger han till TT.

Ämnen i artikeln

Pensioner
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt