Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

"Pensionsåldern måste vara flexibel"

DN träffar Robert Färestål I Långbro park. Han tycker att pensionssystemet ska vara flexibelt, men vill själv inte pensionera sig på länge.
DN träffar Robert Färestål I Långbro park. Han tycker att pensionssystemet ska vara flexibelt, men vill själv inte pensionera sig på länge. Other: Lisa Mattisson

Robert Färestål är 50 år och tycker att det är skrämmande att det bara är femton år tills han ska gå i pension. Att pensionsåldern ska höjas tycker han är bra. 

– Bara det finns lite valmöjlighet så är det positivt, säger han. 

Vid femton års ålder började Robert Färestål arbeta. Nu är han femtio år och när DN träffar honom i under hans arbete i Långbro park i södra Stockholm säger han att han inte har någon längtan till pensionen.

Det förslag som pensionsgruppen presenterade i torsdags på DN debatt innebär att det blir svårare att gå i pension tidigt. Men som Robert Färeståls situation ser ut i dag så gör det inte så mycket, säger han.

– Jag vill inte ha pension på länge, så personligen tycker jag det är okej. Sen finns det ju andra som har en annan åsikt, men så länge det finns en flexibilitet så ställer jag mig positivt till det, säger han, genom rutan på den sandbil som han sitter i.

För tillfället håller han på att sanda gångstråken i Långbro park, som är täckta av is efter den senaste veckans väder. 

Mellan 2020 och 2026 kommer pensionsåldrarna successivt höjas. En annan förändring är en skärpning av kraven på fondbolag inom premiepensionen. Att staten tänker ta ett större ansvar för vilka aktörer som får verka inom premiepensionen tycker Robert Färestål är bra. 

– Det finns ju en hel del skojare i den branschen, det har man ju förstått. Jag tycker att det bra att de rensar upp bland företagen, säger han. 

Han hoppas också att pensionsgruppens förslag gör det lättare att navigera i pensionssystemen. Själv lägger han inte så mycket tid på sin pension. 

– Det är ju så klart viktigt men jag är inte så insatt i pensionssystemen. Jag tar en sak i taget, kör på så långt jag orkar och tänker ta tag i resten när det blir aktuellt, säger han. 

Eftersom Robert Färestål började arbeta redan vid femton års ålder har han redan nått upp till den gräns på 44 år som finns i pensionsgruppens nya förslag. Gränsen betyder att den som arbetat i 44 år kan gå i pension vid 63. Robert Färestål säger att han tycker att det är bra säkerhet, även om det inte är aktuellt för honom. 

– Alla tycker olika och mår olika. Vissa jobb är slitigare än andra. Jag har inget intresse av att pensionera mig tidigt, men jag har full respekt för att andra vill det. Jag tycker att pensionsåldern ska vara flexibel. 

Läs även: Här är de viktiga bitarna som saknas i uppgörelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.