Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pensionsbolag arbetar dåligt med hållbarhet

Vartannat pensionsbolag får underkänt för sitt hållbarhetsarbete. Av tolv undersökta pensionsbolag får bara tre grönt ljus i granskningen som analysföretaget Söderberg & Partners presenterar i dag. Det är ett överraskande dåligt resultat, anser rapportförfattaren Kajsa Brundin.

Det är första gången som Söderberg & Partners gör en genomgång av pensionsbolagens hållbarhets­arbete, som handlar om bland annat miljöfrågor, mänskliga rättig­heter och jämställdhet. I fortsättningen ska granskningen bli årlig.

– Den här typen av undersökningar har saknats. Företagen tillåts marknadsföra sig själva i frågor som är väldigt viktiga för kunderna – utan att någon granskar dem, säger Kajsa Brundin.

Rapporten, som DN har tagit del av, undersöker hållbarhetsarbetet i de tolv största pensionsbolagen. Tillsammans förvaltar de cirka 2 000 miljarder kronor. Det som granskas är traditionellt pensionssparande, där så kallade livbolag ger en garanterad lägstanivå på den framtida pensionen.

Analysen gäller bland annat hur väl hållbarhetsarbetet är integrerat i organisationen och om bolagen arbetar aktivt och förebyggande med hållbarhetsfrågorna, eller reagerar när något händer bara för slippa ­negativ publicitet.

I skamvrån hamnar sex bolag som får rött ljus: AMF, Handelsbanken, Nordea, SEB Nya, SEB Gamla och Länsförsäkringar.

– I vissa fall har vi sett att även om man har en bra organisation och driver ett visst påverkansarbete, så tycker kapitalförvaltningen när det kommer till kritan att de inte har något mandat att väga in hållbarhet i investeringsarbetet, eftersom avkastningen är det övergripande målet, säger Kajsa Brundin.

Jumbo med flest röda delbetyg är Länsförsäkringar.

– De har precis börjat med hållbarhetsarbete och anställt en särskild person för det. Förhoppningsvis är de bättre nästa år, säger Kajsa Brundin.

Vad behöver bolagen som får rött ljus bli bättre på?

– De behöver arbeta mera med att integrera hållbarhetsfrågorna i hela organisationen. Det handlar också om ändrat synsätt. Det går att arbeta med hållbarhetsfrågor även om man har indexförvaltning.

Tre bolag kvalar in till högsta betyget och får grönt ljus. Det är Folksam, SPP och Swedbank.

– Jag är lite förvånad över att det bara är tre bolag, med tanke på hur mycket reklam företagen gör för sitt hållbarhetsarbete. De profilerar sig på den här frågan, men när man lyfter på locket visar det sig mer handla om pr än om ett arbete som är integrerat i hela verksamheten, säger Kajsa Brundin.

Frågan är om pensionsspararna verkligen tycker att hållbarhetsarbete är viktigt. Det anser Kajsa Brundin, som inte skriver under på att bra avkastning står i konflikt med hållbarhet.

– Flera undersökningar visar att det finns ett stort intresse för ­detta. Inom en snar framtid kommer ­också hållbarhetsfrågorna att bli avgörande för företagens lönsamhet, säger hon.

Fakta.
Så gjordes undersökningen

Hållbarhet handlar bland annat om miljöfrågor, mänskliga rättig­heter och jämställdhet.

Pensionsbolagen har betygsatts efter bedömning av fyra kriterier:

1Hur väl hållbarhetsarbetet är integrerat i organisationen.

2Hur mycket bolagen satsar på hållbarhet och bidrar till utvecklingen.

3Hur effektivt påverkansarbete de driver.

4Exkludering, det vill säga om bolagen utesluter investeringar i vissa branscher, som vapen, tobak, alkohol.

Källa: Söderberg & Partners

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.