Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pensionsflytt kan vara en dyr affär

Personer som valde att låta mäklare sköta en del av tjänstepensionen kan ha förlorat över 1,3 miljoner kronor på beslutet. Höga avgifter har tagit rejäla bitar av pensionskakan.

Just nu pågår en debatt om vilken möjlighet pensionssparare ska ha att flytta kapital mellan olika aktörer. En grupp som haft möjlighet att flytta pension fritt är privatanställda tjänstemän som är så kal­lade tiotaggare, personer som har en årslön över tio inkomstbasbelopp. Det motsvarar en månadslön på 47 200 kronor. Från 1990 har de haft möjlighet att flytta en del av tjänstepensionen ut ur ITP till egna lösningar, vilket ungefär 65 000 personer gjort av de 115 000 som haft möjlighet.

Men det kan ha varit en dålig affär. En tiotaggare som gått ur systemet vid 40 års ålder kan ha över 1,3 miljoner kronor mindre i pensionskapital vid 65 års ålder än en person som stannat kvar i systemet som administreras av valcentralen Collectum. Det visar beräkningar som den globala löne- och pensionskonsulten Aon Hewitt har gjort.

– Det är två effekter som man måste titta på, dels avgifter som innebär avbränningar, dels avgifter som urholkar kapitalet. Det är många tiotaggare som kommer att få en tung överraskning vid fyllda 65, säger Andreas Lauritzen, vd på Aon Hewitt.

För en 50- eller 60-åring blir skillnaderna mindre, men Andreas Lauritzen menar att man måste ha i åtanke att avbränningarna fortsätter även efter pensionen.

Ett exempel på skillnaderna i villkoren är premieavgiften, som hamnar på 1,60 procent för dem utanför systemet, enligt beräkningen som bygger på branschstandard. Inom ITP är den 1,34 procent. Ännu större skillnader handlar det om för avgifterna på kapital och fonder. Hos Collectum finns det ingen kapitalavgift medan de som är utanför ligger på 0,5 procent.

Till det ska läggas avgifterna för fonder som hamnar på 2,5 procent för dem utanför mot 0,39 inom ITP. Aon Hewitt menar att en vanlig lösning för tiotaggarna är så kallade fond-i-fonder där avgifter kan tas ut i flera led, vilket leder till den stora skillnaden.

– De här skillnaderna är väldigt viktiga faktorer att tänka på. Inom Collectum blir avbränningarna mycket mindre. Det är en oerhört effektiv leverantör, menar Andreas Lauritzen.

Enligt Aon Hewitts bedömningar har de flesta som valt att flytta ut sin pension fått det rådet av olika mäklare.

– De här tiotaggarna livnär en hel industri, säger Andreas Lauritzen.

I sin beräkning har Aon Hewitt räknat med en avkastning på 6 procent per år. För att tiotaggarna skulle få kompensation för de hög­re avgifterna skulle det krävas en årlig genomsnittlig avkastning kring 9 procent, vilket är en mycket hög siffra i sammanhanget. And­reas Lauritzen pekar också på att genomlysningen hos de externa aktörerna är minimala för utomstående, medan avgifter och resultat är helt öppna inom ITP-systemet.

– Där finns det en prislista på avgifter som är offentlig, säger han.

Hos Aon Hewitt menar man att flytträtten för tiotaggare inte var kvalitetsgranskad.

– Nu har man fakta på hur det gick sist. Det bör man ha i åtanke innan man öppnar för en flytträtt för vidare grupper.

Förra året valde 3 600 tjänstemän att flytta ut sin ITP. Sedan 2010 går det att flytta tillbaka kommande premier i systemet, vilket cirka 200 tjänstemän gjort sedan dess.

Så fungerar tjänstepensionen

Arbetsgivare som är anslutna till kollektivavtal betalar in tjänstepension för sina anställda. Det finns även uppgörelser om tjänstepension för företag som inte är kollektivanslutna. Villkoren för hur pensionen ska förvaltas förhandlas fram av parterna.

ITP, som är en uppgörelse mellan Svenskt Näringsliv och privata tjänstemän i PTK, är ett stort tjänstepensionsavtal. Samtliga stora avtalsområden har liknande uppgörelse som exempelvis SAF-LO.

I tjänstepensionen ingår det också ett försäkringspaket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.