Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pensionsmyndighet polisanmäler oseriös fondförmedlare

Pensionsmyndigheten går på offensiven mot oseriösa fondförmedlare som lurar sparare att byta fonder. Myndigheten polisanmäler nu ytterligare ett företag, det andra på kort tid.

Pensionsmyndigheten har polisanmält Svensk Fond & Försäkringsanalys för intrång i premiepensionssystemet. Enligt myndigheten byter bolaget fonder åt personer utan deras vetskap.

– Man har förmått enskilda personer att legitimera sig mot Pensionsmyndigheten. Då har de passat på att gå in och gjort ett fondbyte. Man ska aldrig logga in på uppmaning av någon annan, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

För några veckor sedan polisanmäldes ett annat företag, Lundstedt Fond och Finans, för samma sak. Det bolaget riskerar samtidigt upp till 4,5 miljoner kronor i böter sedan Konsumentverket i slutet av förra året beslutade om föreläggande mot bolaget.

Genom att granska IP-adresser har Pensionsmyndigheten kunnat se att det förekommit parallella, dubbla, inloggningar i premiepensionssystemet. Totalt har åtminstone 3.350 fondbyten skett på det sättet, till fonder de två polisanmälda företagen sålt.

Om försäljaren känner till ditt personnummer kan den nämligen logga in som du via mobilt bank-id. Det går till så att säljaren redan har påbörjat inloggningen hos Pensionsmyndigheten, med ditt personnummer, när personen uppmanar dig att logga in. När du gör det kommer försäljaren in först, eftersom den är först i kön.

Du blir då nekad inloggning, men kommer in om du försöker en gång till. Det är alltså möjligt för flera personer att vara inloggade samtidigt.

Försäljaren flyttar sedan dina pensionspengar till en fond som företaget får provision för, som dessutom ofta har höga avgifter.

Mikael Westberg utesluter inte att det finns fler aktörer som agerar på samma sätt.

– Vi ser allvarligt på det här, och vi tycker det är bra när pensionssparare hör av sig till oss. Vi vill vara tydliga med att man inte ska lämna ifrån sig några personliga uppgifter till den här typen av aktörer, säger han.

Pensionsmyndigheten planerar nu att skärpa kraven vid fondbyten.

Fakta: Så går bluffen till

1. En fondförmedlare ringer upp dig och föreslår ett fondbyte. Ibland får försäljaren det att låta som att företaget samarbetar med Pensionsmyndigheten.

2. Försäljaren ber dig logga in på Pensionsmyndighetens sajt. Kanske är syftet med ett fondbyte tydligt, eller så är formuleringarna mer vaga om varför du ska logga in.

3. Försäljaren är redan förberedd och har skrivit in ditt personnummer på Pensionmyndighetens sajt på sin dator, och öppnat mobilt bank-ID. När du försöker logga in loggas försäljaren in i stället.

4. När du försöker igen loggas du in och märker inte att det skett dubbla inloggningar.

5. Försäljaren har nu tillgång till alla dina uppgifter och kan byta fonder, med eller utan din vetskap.

Källa: Pensionsmyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.