Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pensionsmyndigheten-overklagar-i-jakt-pa-allra-topparnas-pengar/

Ekonomi

Pensionsmyndigheten överklagar i jakt på Allra-topparnas pengar

Pensionsmyndigheten överklagar tingsrättens beslut gällande kvarstad av Allra-toppars tillgångar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pensionsmyndigheten överklagar tingsrättens beslut att enbart frysa delar av det skadeståndskrav på drygt 210 miljoner kronor som myndigheten har riktat mot topparna i Allrahärvan.  

Ivan Solander
Rätta artikel

Fyra personer, inklusive Allras tidigare vd Alexander Ernstberger, åtalades i oktober 2018 för grovt mutbrott i den så kallade ”Allrahärvan”.

Pensionsmyndigheten har ett skadeståndskrav mot honom och bolaget S2 Invest, som uppgår till 23,3 miljoner dollar (just nu drygt 210 miljoner kronor).

Myndigheten har tidigare ansökt om kvarstad på det skadeståndskrav man riktat mot S2 Invest. Det skulle innebära att tillräckligt stora tillgångar skulle frysas för att kunna täcka hela det eventuella skadeståndet.

Beslut om kvarstad tas för att förhindra att personer som kan förväntas bli ersättningsskyldiga till följd av exempelvis skadeståndskrav förflyttar eller gömmer pengar i syfte att undvika betalning.

Men i januari beslutade tingsrätten istället om att bevilja en frysning av knappt 51 miljoner kronor. Pensionsmyndigheten har nu valt att överklaga beslutet till hovrätten.

I sitt yrkande till hovrätten, som nyhetsbyrån Siren tagit del av, skriver Pensionsmyndigheten att tingsrätten inte har utvecklat de rättsliga grunderna till sitt beslut och att det bara går att spekulera i vad beslutet grundas på.

Myndigheten skriver även i sitt yrkande att det verkar som att tingsrätten har feltolkat lagreglerna när det gäller ett aktiebolags förhållande till straff- och skadeståndsrätt och att den därför gått helt på de tilltalades linje.

Läs mer: Allratopp får ny identitet på nätet.