Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Pensionsskolan

Checklista: 5 snabba pensionstips

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Känns pensionen som en djungel? Här är fem enkla tips från DN:s Dan Lucas på saker som är bra att hålla koll på.

1. Har du arbetat mycket deltid är det hög tid att fundera på hur det ska kompenseras när du går i pension, kanske genom extra sparande, kanske genom att arbeta efter 65. Deltid slår hårt mot den framtida pensionen.

2. Kontrollera att din arbetsgivare har kollektivavtal. Om inte fråga om tjänstepension finns för dig – annars måste du spara själv. Det vanliga är 4,5 procent av lönen.

 3. Om du inte är väldigt intresserad av placeringar, ska du antingen inte välja alls – det finns bra alternativ både i det allmänna systemet och i de kollektivavtalade systemen – eller så ska du välja breda fonder med låga avgifter.

4. Lyssna inte på rådgivare som ringer eller som skickar glassiga broschyrer och råder dig till att byta dina fonder i pensionssparandet. De tjänar pengar på att du byter - men det är långt ifrån säkert att du gör

5. Se till att göra en pensionsprognos. Det ordnar du genom att gå in på minpension.se. Prognosen ger dig mer information än vad som står i Pensionsmyndighetens orangea kuvert. Med den som utgångspunkt kan du fatta beslut om arbetstid, pensionsålder och sparande.

 

Läs mer: 5 tips till dig som är ny på på arbetsmarknaden.

 

Läs mer: Tjänstepension avgörande för unga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.