Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Pensionsskolan

Hon vill låsa fast pensionspengarna

Inför ett nytt skattegynnat pensionssparande, där pengarna är inlåsta tills spararen har fyllt 61. Det föreslår Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening.

Det privata skattegynnade pensionssparandet är på väg att försvinna. I år har avdragets storlek bantats från 12 000 kronor till 1 800 kronor och nästa år försvinner det helt.

Både den förra och den nuvarande regeringen har varit helt ense om att avdragsrätten för ­pensionssparande ska försvinna. De har i stället hänvisat spararna till så ­kallade Investeringssparkonton, ISK.

Ett ISK kan fyllas med olika former av sparande, aktier, fonder och kontanter. Kontot schablon­beskattas, det vill säga man betalar en skatt på innehavet, oavsett om placeringarna har gått med vinst eller inte. Skatten bestäms utifrån statslåneräntan och då räntan för närvarande är låg är också skatten låg; 0,27 procent i år.

Men det som gör Pia Nilsson bekymrad är att pengarna inte är inlåsta som i det gamla pensionssparandet. De pengarna gick inte att lyfta förr­än spararen har fyllt 55.

Med andra ord kan det finnas en frestelse att använda pengarna som sätts av för pensionssparandet, till annat än för just pensionen. Och det tycker Pia Nilsson är fel.

Hennes förslag är att staten borde införa ett ISK Pension, vid sidan av vanliga ISK. Här kommer pengarna att vara låsta till man fyller 61 och pengarna kan, som i det gamla pensionssparandet, inte tas ut snabbare än på fem år.

Moroten för spararen är att skatten blir lägre. Helst skulle Pia Nilsson se att det inte var någon skatt alls på ISK Pension, men hon och Fondbolagens förening stannar vid en halvering av skatten, jämfört med ett vanligt ISK.

– I dagens läge med låga räntor är det kanske inte så mycket att tala om, men det här ska ses långsiktigt. Vad man framför allt får är att pengarna blir inlåsta, säger hon.

Men Pia Nilsson har också ett annat förslag som skulle kunna göra ett tänkt ISK Pension ännu mer attraktiv. ISK Pension bör kunna kopplas till PPM-systemet.

Då skulle spararna få tillgång till samma stora rabatter på avgifterna som man har i premiepensionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.