Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Pensionsskolan

”Jag är inställd på att arbeta längre”

När Sara Gadd fick barn ändrades prioriteringarna i livet. Hon har lämnat teatern för en fast tjänst på kontor, vilket möjliggör en bättre pension.
När Sara Gadd fick barn ändrades prioriteringarna i livet. Hon har lämnat teatern för en fast tjänst på kontor, vilket möjliggör en bättre pension. Foto: Nicklas Thegerström

Sara Gadd hade ett rörligt yrkesliv tills hon passerat 40. Det märks på pensionen som blir knappt 15 000 kronor i månaden. Men nu är hon fast anställd sedan två år och kan ta igen en del av det hon missat.

Det är väl inte många ungdomar som fördjupar sig i vilka konsekvenser deras val får för pensionen om 40–50 år. Men senare i livet brukar tankarna komma och i bästa fall sker det när det fortfarande finns möjlighet att påverka pensionen.

Så är det för Sara Gadd, 43. Hon arbetade på kontor när hon var riktigt ung, men satsade så småningom på en framtid inom teatern. Hon gick utbildningen Teknisk samordning på Dramatiska institutet och arbetade senare på stadsteatrarna i både Stockholm och Uppsala och på flera mindre teatrar.

Det var flera olika tidsbestämda projekt och inte det bästa valet ur pensionssynpunkt.

– När jag fick barn prioriterade jag om och ett av besluten var att lämna teatern, säger hon.

Hon återgick till att arbeta på kontor som hon gjort på 1990-talet. Det blev många olika uppdrag på bemanningsbolag.

– Som bemanningsanställd är det lätt att betraktas som en person som inte vill ha ett fast jobb, säger Sara Gadd.

Men det ville hon, och i januari 2014 blev hon fast anställd på heltid som administratör på Sveriges Kommuner och landstings kontor i Stockholm.

Har Sara Gadd kvar en fast anställning resten av yrkeslivet kommer det att ha stor betydelse för hennes framtida pension. Liksom att hon är inställd på att arbeta heltid.

– Nu är barnen sex och åtta år men när de var mindre var det en del bekanta som tyckte att jag borde arbeta deltid. Men det gjorde jag inte, säger hon.

Hittills har Sara Gadd inte intresserat sig så mycket för pensionen. Men nu känner hon att det är dags att se hur det ser ut och vad hon kan göra för att få högre pension.

När vi loggar in på minpension.se ser det skralt ut på kontona. Hon har inte hunnit tjäna in så mycket pension än. Hon har tjänat in tjänstepension i flera olika system men på flera av kontona finns bara några kronor.

När vi gör en prognos som bygger på att hon fortsätter att vara heltidsanställd ser det bättre ut. Då visar det sig att hon kan få 14 900 kronor i pension om hon slutar arbeta när hon är 65 år. Av dem är 100 kronor garantipension som betalas ut till dem som tjänat in en låg pension.

– Men så tidigt tror jag inte att jag kan sluta, jag är inställd på att arbeta längre, säger Sara Gadd.

Tjänstepensionen är en viktig del av hennes pension. Varje månad sätter arbetsgivaren in motsvarande 4,5 procent av lönen till tjänstepensionen. Det ger henne 3 900 kronor i månaden vid 65 års ålder, nästan en fjärdedel av den totala pensionen.

En av de stora fördelarna med att hon har ett fast arbete hos en arbetsgivare med tjänstepension är alltså att hon får ett rejält tillskott till pensionen.

Vi gör om prognosen och ser hur mycket Sara Gadd får om hon arbetar till fram till 67 års ålder. De två åren ger drygt 2 000 kronor extra och då blir pensionen i stället 17 000 kronor.

Inkomst- och premiepensionen som hon får från staten har höjts liksom tjänstepensionen. Samtidigt har hundralappen i garantipension försvunnit.

Genom att arbeta längre får hon en pension som är ungefär 60 procent av den lön hon har nu. Går hon två år tidigare, vid 65, får hon nöja sig med 50 procent av lönen.

Vilken summa det så småningom blir fråga om är för tidigt att säga. Men procentsatserna kommer sannolikt att bestå.

– Jag hoppas att jag får någon löneutveckling under åren och då blir det förhoppningsvis ett högre belopp, säger Sara Gadd.

Prognos. Sara Gadds pension

Fortsätter Sara Gadd att arbeta heltid som administratör fram till 65 års ålder får hon 14 900 kronor i månaden före skatt i pension. Av den summan är 100 kronor garantipension, ett bidrag från andra skattebetalare, som betalas ut till dem som har låg pension.

Garantipension: 100 kr/mån

Privat sparande: –

Tjänstepension: 3 900 kr/mån

Premiepension: 2 400 kr/mån

Inkomstpension: 8 500 kr/mån

Källa: DN, Minpension.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.