Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Pensionsskolan

Jobb efter 65 gör pensionen drygare

Titti Fränkel fyller snart 65 år men hon har inga planer på att lämna sin arbetsplats. Främst för att hon trivs med sitt jobb men det är också ett sätt att få pensionspengarna att räcka längre.

Titti Fränkel är socionom och har arbetat både ute på fältet och som chef. Sedan några år tillbaka är hon utvecklingschef på Akademikerförbundet SSR.

– Jag tänkte inte på pensionen när jag var ung och har egentligen inte gjort det nu heller, säger hon.

Hon har en akademisk utbildning och utför ett kvalificerat arbete. Lönen, ungefär 60 000 kronor i månaden, är satt därefter och hon kommer också att få en jämförelsevis hög pension.

– Men det blir stor skillnad mellan lönen och pensionen och därför vill jag framför allt få tjänstepensionen att räcka längre, säger Titti Fränkel.

Hon planerar att börja ta ut sin allmänna pension, från staten, från den 1 maj. Samtidigt börjar hon arbeta deltid på 40 procent vilket motsvarar två dagar i veckan.

Foto: Nicklas Thegerström– Att jag arbetar kvar beror först och främst på att jag tycker att det jag ska göra är utmanande och roligt. Jag tycker att det är en väldig förmån att få vara kvar, säger Titti Fränkel.

Hon har tjuvstartat nedtrappningen av arbetstiden genom att ta ut semesterdagar och arbeta fyradagarsvecka. Sedan årsskiftet är hon ledig på fredagarna.

Vi loggar in på minpension.se.och tar oss en titt på hennes pension. Hon har varit anställd i staten, kommunen och nu senast i privat sektor och får tjänstepension från samtliga arbetsgivare. Att få allt samlat på datorskärmen gör det lättare att få överblick.

Den första prognosen säger att hon får 17 400 kronor i månaden i allmän pension när hon fyller 65 år. Förutom inkomst- och premiepension får hon tilläggspension.

Tilläggspensionen är en rest från ATP-systemet och betalas ut till dem som är födda 1953 eller tidigare.

Tillsammans med lönen för deltidsjobbet blir den totala inkomsten 41 400 kronor i månaden.

Nästa prognos visar hur pensionen blir när hon fyller 67 år, slutar arbeta och även tar ut tjänstepensionen. Då sjunker totalsumman till 33 300 kronor.

Foto: Fredrik FunckFoto: Fredrik Funck

Om 20 år, 2036, är det privata pensionssparandet och en stor del av tjänstepensionen slut. Då blir pensionen 20 700 kronor i månaden, ungefär en tredjedel av den lön hon har i dag.

– Det ser bra ut de första åren, sedan får jag rätta mun efter matsäcken, säger Titti Fränkel.

Hon har svårt att tro att hon kommer att konsumera mindre som pensionär än när hon heltidsarbetade.

– Jag vill göra mycket och har många fritidsintressen. Jag vill kunna gå ut och äta, fika och ta del av kultur och andra nöjen, säger hon.

Foto i text: Nicklas Thegerström

Fakta.Titti Fränkels pension

Titti Fränkel fortsätter arbeta 40 procent när hon fyller 65 år. Samtidigt tar hon ut sin allmänna pension från staten. Vid 67 planerar hon att sluta arbeta och börja ta ut även tjänstepensionen och privat sparande.

Inkomstpension: 13 900 kr/mån Premiepension: 1 300 kr/mån Tilläggspension: 3 400 kr/mån Tjänstepension: 8 100 kr/mån Privat pensionssparande: 6 600 kr/mån

Källa: DN, Minpension.se

Fakta.När du närmar dig pensionen

Garantipension och bostadstillägg

 • Funderar du på att ta ut pension före 65 års ålder är det bra att veta att garantipension och bostadstillägg betalas ut först från 65-årsdagen. Det gör att du kan få väldigt lite pengar att leva på om du haft låg lön och går i pension tidigt.

Tjänste- och premiepension

 • Ett sätt att stärka kassan är att ta ut tjänstepensionen i förtid och med ett så pass högt belopp att du klarar dig. Men då får du lägre pension resten av livet så det är ett beslut som kräver noggrann eftertanke.
 • Det kan vara frestande att ta ut en del av premiepensionen för att få ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten för att komma åt olika pensionärsrabatter. Men tänk på att då sänks a-kassan till 65 procent av lönen och ersättningen minskas också med det belopp du får i pension om du blir arbetslös.

Skatten

 • Tar du ut pension före det år du fyller 66 år får du betala lika hög skatt som de som är sjuka, arbetslösa och föräldralediga. Därefter får du lägre skatt men inte lika låg som på arbetsinkomster.
 • Fortsätter du att arbeta det år du fyller 66 år får du den lägsta skatten på arbetsinkomsterna. Du har rätt att arbeta kvar tills du fyller 67 år.

A-kassa och sjukpenning

 • Det går inte att få a-kassa eller sjukersättning efter 65 års ålder. Men det går att få sjukpenning en viss tid.
 • Om du fyllt 65 år och bedöms ha svårt att komma tillbaka till arbetet när du varit sjuk i 180 dagar får du inte fortsatt sjukpenning. Har du fyllt 70 år dras sjukpenningen in efter 180 dagar. 

/DN

Guide.Fem tips till dig som snart är pensionär

 1. Planera i god tid. Börja gärna ett eller ett par år innan du tänkt sluta jobba och ta ut pensionen. Tänk på att du måste ansöka om att få ut din allmänna pension från staten. Tjänstepensionen betalas i vissa fall ut automatiskt från 65 års ålder. Kontakta pensionsbolaget om du vill ta ut den tidigare eller senare.
 2. Ta reda på hur mycket du får. Det gör du enklast genom att logga in med bank-Id eller personlig kod på minpension.se. Där kan du se din statliga pension, din tjänstepension och ditt privata sparande om du har något. Behöver du personlig hjälp kan du ringa Pensionsmyndighetens kundservice telefon 0771-776 776.
 3. Kolla upp pensionen. Misstänker du att du tjänat in för lite allmän pension kontaktar du Pensionsmyndigheten. Saknar du tjänstepension kontaktar du bolaget som skulle ha haft hand om pengarna. Tänk på att det ofta inte gått att tjäna in tjänstepension före 28 års ålder och att kortare vikariat än ett år inte räknats.
 4. Planera uttagen. minpension.se.kan du laborera med uttagstider och procentsatser. Det ger dig möjlighet att fördela uttagen som du tycker är bäst. Tänk på att du ska kunna leva på din pension hela livet. Behöver du hjälp med planeringen kan du få hjälp av Pensionsmyndigheten.
 5. Se om du kan få bostadstillägg. Det gör du enklast med räknesnurran på Pensionsmyndighetens hemsida men kundtjänsten hjälper också till. Du kan få bostadstillägg om du bor i hyreslägenhet, bostadsrätt, småhus och på äldreboende. Tillägget beräknas på pensionsinkomsten, kapitalinkomster och förmögenhet.

Fördjupning.Pensionsskolan 2016

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.