Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Pensionsskolan

Många tvingas jobba längre än de tänkt sig

Foto: Roj Rodriguez Corbis

Drömmen om att gå i pension tidigt stannar vid en dröm för de allra flesta. För att sluta före 65 krävs i princip ett avgångsvederlag eller en väldigt hög lön.

För några decennier sedan var det inte ovanligt med tips om hur man skulle göra för att gå i pension vid 55 års ålder. I dag tror jag inte att många skulle ta en sådan artikel på allvar.

De flesta har förstått att vi måste arbeta längre än så. Om inte annat ser vi det när vi får veta hur mycket vi får i pension vid olika åldrar.

Den som inte har en väldigt hög lön, eller har inriktat sitt liv på att sänka levnadsomkostnaderna, har i praktiken ingen chans att sluta före 65. Det beror bland annat på att många är beroende av garantipension och bostadstillägg som betalas ut först vid 65 års ålder.

De som närmar sig 65-årsdagen nu är födda i början eller mitten av 1950-talet. I den generationen var det många som började arbeta i 16-årsåldern. Det betyder att en stor del av dagens blivande pensionärer kommer att ha arbetat i närmare 50 år när de fyller 65.

Därför kan man tycka att de borde få en bra pension. Men många kvinnor har arbetat deltid, tjänstepensionen tjänades in först från 28 år och det statliga pensionssystemet har gjorts om.

Om kommande generationer ska komma upp i 50 arbetsår måste de arbeta minst tills de blir 75 eftersom de är äldre när de börjar jobba. Att de troligen kan sluta tidigare beror delvis på att det blivit lättare att tjäna in tjänstepension.

Om man lyssnar till debatten kan man tro att det ligger ett egenvärde i att man arbetar högt upp i åldern. Trots att det viktiga för pensionen borde vara hur många år man arbetar, inte när i livet man gör det.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.