Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Pensionsskolan

Maria Crofts: Pensionen ska räcka hela livet

Foto: Magnus Glans

Krönika. Det finns några tillfällen i livet när det är extra viktigt att tänka på pensionen. Däremellan behöver du inte bry dig. Med DN:s pensionsskola får du veta det du behöver och när det är dags att tänka till.

Den pension du tjänar in medan du arbetar ska räcka livet ut. Men det betyder inte att du behöver tänka på pensionen hela tiden.

Däremot är det nödvändigt att du förstår hur pensionssystemen fungerar. Gör du det inser du vilken betydelse de olika livsvalen har för din ekonomi när du blir pensionär och kan planera efter det.

När du avslutat din utbildning och börjar jobba är första gången du ska ägna lite tankar åt din pension. Det är då du ska försöka se till att få ett arbete med tjänstepension. När barnen kommer är det bra att vara medveten om vad det betyder för din pension om du är hemma länge och går ned till deltid. Fundera också på om du vill välja placering för din pension.

Nästa gång du ska se över pensionen är när du passerat 40 och är mitt livet. Då kan du göra en pensionsprognos och se konsekvenserna av de val du gjort hittills. Det finns fortfarande tid att ta igen det du missat och du kan placera om pensionspengarna om du är missnöjd.

När du börjar närma dig slutet på arbetslivet är det dags att kolla pensionen igen. Prognosen du gör nu säger ganska säkert hur mycket pengar du får. Det gör att du kan börja planera för din nya tillvaro.

Kanske behöver du byta till en billigare bostad när inkomsterna sjunker. Eller du kanske rent av får mer än du trodde när du inser att du kan få bostadstillägg.

Hur det än blir så är det bra att vara förberedd och det blir du genom att väga in pensionen i de beslut du fattar. Så följ med i DN:s pensionsskola ”Pension för hela livet”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.