Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Pensionsskolan

Pensionsåldern höjs med två år

Foto: Scanpix
Planerar du att gå i pension vid 61 år? Räkna inte med det. Vill du jobba till 69 år? Det kan snart bli möjligt. En statlig utredning kommer att föreslå att åldersgränserna för pension höjs med två år, erfar DN. Det finns också planer på att koppla gränserna för pension mer till hur länge vi lever.

Svenskarna blir allt äldre vilket gör att politikerna vill att vi jobbar längre upp i åldrarna. Spekulationerna om framtidens pensionsålder har förekommit flitigt. DN kan nu avslöja att både den nedre och övre gränsen kommer att höjas med två år. Det kommer den statliga Pensionsåldersutredningen lägga fram som förslag i början av april.

Det innebär att du kan ta ut allmän statlig ålderspension först vid 63 år om förslaget blir genomfört. I dag går gränsen vid 61 år. Flera källor bekräftar uppgiften för DN.
Men även åldern för hur länge vi har rätt att arbeta enligt lagen om anställningsskydd flyttas uppåt. I dag har vi rätt att vara kvar på arbetsplatsen till 67 års ålder men utredningen kommer att föreslå en höjning till 69 år, enligt uppgifter till DN.

Utredningen leds av departementsrådet Ingemar Eriksson som inte vill kommentera förslagen i detalj.

– Jag vill inte nämna några särskilda siffror nu. Vi har uppdraget att se över alla relevanta åldergränser. Förslagen kommer i början av april och de är inte färdiga än. Arbetet kommer att pågå fram till dess, säger han.

Utredningen väntas också föreslå att en förändring ska ske stegvis, enligt uppgifter i tidningen GP.

– Det är rimligt att om man genomför en förändring att det ska finnas en viss övergångstid, säger Ingemar Eriksson.

Utredningen tittar också på hur åldersgränserna ska bli mer kopplade till medellivslängden. Just nu pekar trenden mot att vi blir allt äldre vilket talar för höjda åldrar. Men även det motsatta kan bli möjligt.

– Beroende på hur en regel utformas kan det givetvis innebära att pensionsåldern sänks om medellivslängden sjunker, kommenterar Ingemar Eriksson.

En het potatis i samband med förändringar är gränserna för när tjänstepensioner får börjas tas ut. De bygger på avtal mellan arbetsmarknadens parter som också berörs. Där är gränsen i dag 55 år för när det går att börja ta ut privat pensionssparande och viss tjänstepension. Att åldern kommer att höjas är klart men hur mycket är inte känt.

– Vi provar olika alternativ och det är viktigt här att åldersgränser är rimligt synkroniserade med varandra. Vi är inne i utredande fasen och prövar vad som är lämpligt, förklarar Ingemar Eriksson.

Hur lång tid det tar innan nya åldersgränser kan börja gälla är oklart. Utredningens förslag ska ut på remiss för bedömning av myndigheter och organisationer. Den så kallade pensionsgruppen med representanter från de fyra regeringspartierna och Socialdemokraterna ska också enas om förändringarna. Sedan ska ett förslag läggas av regeringen och godkännas i riksdagen.

Utbildning påverkar

Genomsnittlig ålder när man går i pension
Förgymnasial utbildning 61,7 år
Gymnasieutbildning kortare än 3 år 62,5 år
Gymnasieutbildning 3 år 62,9 år
Eftergymnasial utb. kortare än 3 år 63,2 år
Eftergymnasial utb. 3 år el.längre 63,5 år
Forskarutbildning 65,0 år
Källa: Pensionsmyndigheten

Fakta

Så ser det ut i dag

55
Privat pensionssparande och viss tjänstepension kan börja tas ut.
61
Allmän statlig ålderspension kan börja tas ut.
65
Inbetalning till tjänstepension upphör. Person får inte vara med i a-kassan. Sjukförsäkring påverkas.
67
Rätten att arbeta upphör.

Så kan det bli

63
Allmän statlig ålderspension kan börja tas ut.
69
Rätten att arbeta upphör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.