Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Pensionsskolan

Så botar du pensionsångesten

Klump i magen av pensionen? Börja med att se vad du har.
Klump i magen av pensionen? Börja med att se vad du har. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Många låter pensionskuverten ligga oöppnade på hög i tron att de är alldeles för komplicerade att förstå. Helt i onödan, menar pensionsexperter, som säger att pensionen inte är så krånglig som den verkar. Det här är pensionsexperternas tips på hur du enkelt får koll på vad din pension blir.

– Pension är inte krångligt, men jag vet att det upplevs så. Man behöver inte vara börsexpert för att förstå sin pension, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på Collectum.

– De allra flesta ser fram emot att gå i pension. Men då är det så beklagligt att medlen för att man ska kunna göra det blir som ett rött skynke. Man vill inte prata om pensionen, det uppfattas som obehagligt, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK.

Pensionsexperterna är eniga om att det svenska pensionssystemet har fått en stämpel av att vara svårare att begripa än vad det faktiskt är. Det viktiga är att förstå att pensionen består av tre delar, en statlig pension, en tjänstepension och ett eventuellt privat sparande. Dan Wallberg och Anna Allerstrand är också eniga i vad som krävs för att man ska kunna handskas med pensionen.

– En bra början är att sätta sig i lugn och ro och se över sina pensionsbesked. Sätt dig en söndag med en kopp kaffe och samla ihop och öppna alla kuvert, både de orangea och tjänstepensionskuverten. Redan då har man kommit långt, säger Dan Wallberg.

Anna Allerstrand jämför pensionsbeskeden med lönebesked. Lönebeskeden lämnar man sällan oöppnade i en hög.

– De är som framtida lönebesked. Genom att bara öppna och läsa dem så får man en uppfattning om hur det kan komma att se ut i det framtida lönekuvertet, säger hon.

Om det känns jobbigt att hålla koll på alla olika pensionskuvert så finns nu också den kostnadsfria tjänsten minpension.se, ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Med en e-legitimation kan man där snabbt sammanställa sin totala pension från den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ett privat sparande. I nuläget finns bara 86 procent av alla tjänstepensioner med i systemet, och det privata sparandet till 56 procent, men tanken är att tjänsten inom kort ska utvidgas så att alla uppgifter syns.

– Många gånger upplever jag att det är så hög tröskel att ta sig an pensionen. Man får dåligt samvete varenda gång man läser om den. Men med minpension.se kanske man också får känslan av att det inte är så himla svårt. Där kan man bilda sig en uppfattning om vad det handlar om, säger pensionsexperten Anna Allerstrand.

– Ser man då att någonting inte stämmer med pensionen, att det saknas till exempel tjänstepension från en arbetsgivare, ja då har man börjat nysta i det här. Man ska inte rädas att fråga om sin pension. Att gå in på minpension.se och skaffa sig en överblick tar inte många minuter. Och man behöver inte göra allt på en gång, säger hon.

Pensionsexperten Dan Wallberg har tre tips för hur man snabbt får koll på det egna pensionsläget och som kan bota ångesten över att man inte har gjort någonting åt sin pension.

– Ett, se till att du jobbar hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension för dig. Kräv en tjänstepension annars.

– Två, gå in på minpension.se så får du en bra bild över din pension.

– Och tre, bestäm hur engagerad du vill vara.

Har man ett lågt intresse för sin pension ska man välja ett alternativ där något försäkringsbolag förvaltar pengarna åt en, säger Dan Wallberg. Och är intresset för pensionen högt kan man själv vara förvaltare genom att placera pensionen i fonder, säger han.

Men det allra viktigaste är inte att välja var man ska placera sina fonder, menar pensionsexperterna, utan det är att faktiskt så enkelt som att ta reda på vad man får om man inte gör ett val.

– Många är oroliga, och blir lurade av de reklamblad som kommer hem. ”Hur mycket kommer jag att få? Herregud, jag måste välja någonting, annars händer något obehagligt med min pension.” Att välja är en möjlighet man har, men du måste inte välja alls. Jag tycker inte att aktivitet är likställt med att göra en massa val. Jag pratar hellre om engagemang, att man tar reda på vad man får. Så att man inte får en överraskning sen när det är dags att gå i pension, säger Anna Allerstrand.

I nästa del av Pensionsskolan: Soffliggare eller välja fonder - fördelar och nackdelar.

Fakta: Pensioner

Din pension byggs upp av tre delar och delarna läggs samman för att bilda din totala pension.

• Allmän pension: Inkomstpension och premiepension från staten.

• Tjänstepension: Pension från arbetsgivaren.

• Privat pensionssparande: Pension från dig själv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.