Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Pensionsskolan

Tjänstepension avgörande för unga

16 100 kronor – så blir pensionen om Nathalie Nielsen, 21, fortsätter jobba som boendestödjare. Men det går att höja sin pension om man vet hur systemet fungerar.
16 100 kronor – så blir pensionen om Nathalie Nielsen, 21, fortsätter jobba som boendestödjare. Men det går att höja sin pension om man vet hur systemet fungerar. Foto: Emil Wesolowski

Nathalie Nielsen, 21, arbetar som boendestödjare inom omsorgen. Fortsätter hon med det får hon 16.100 kronor i månaden före skatt som pensionär. ”Det är verkligen inte mycket”, säger hon.

Nathalie Nielsen var klar med utbildningen till barnskötare sommaren 2014 och i början försörjde hon sig på olika vikariat och timanställningar. Våren 2015 började hon arbeta på ett stödboende för utvecklingsstörda i Ösmo, fem mil söder om Stockholm. Efter några månader fick hon fast tjänst.

– Det är väldigt bra för det är jättemånga som har vikariat och går på timmar. Av mina 20 klasskamrater tror jag att det är tre som har fast jobb eller ett långt vikariat, säger hon.

Hennes månadslön är ungefär 21.500 kronor och till det kommer ob-tillägg eftersom hon arbetar ständig natt. Det brukar bli ungefär 27.000 kronor totalt före skatt.

Eftersom hon är anställd av kommunen tjänar hon in tjänstepension i systemet AKAP-KL. Varje månad betalar arbetsgivaren in motsvarande 4,5 procent av lönen till hennes pension.

Tjänstepensionen kommer att ha stor betydelse för hur hennes ekonomi blir när hon så småningom slutar arbeta. Därför är det viktigt att se till att man får tjänstepension om man har möjlighet att välja jobb.

Av förklarliga skäl har Nathalie Nielsen inte funderat så mycket på sin pension. Men hon är medveten om att det är bra att tjäna in tjänstepension och intresset för pensionen har ökat nu när hon har fast jobb och dessutom valts till kontaktombud för Kommunalfacket på sin arbetsplats.

Vi loggar in på minpension.se med hjälp av hennes Bank-id och gör en prognos för att se hur pensionen blir beroende på hur hennes arbetsliv kommer att se ut. Eftersom hon troligen ska arbeta i 40–50 år till finns det många olika val som kan påverka pensionen.

Först utgår vi från att hon fortsätter med sitt nuvarande arbete på heltid tills hon är 65 år. Då visar prognosen att pensionen blir 16.100 kronor i månaden före skatt, utan tjänstepensionen skulle hon bara få 12.400 kronor.

– Det är verkligen inte mycket, säger Nathalie Nielsen.

Vi testar också hur pensionen påverkas om hon börjar arbeta deltid, till exempel för att hon får barn, och fortsätter med det fram till 65-årsdagen. Då sjunker pensionen till 13.800 kronor i månaden och av dem är 2.900 kronor tjänstepension.

Det går att höja pensionen om man vet hur systemet fungerar och tar med sig den kunskapen när man fattar olika beslut.

Ett sätt att få högre pension är att arbeta längre. Jobbar Nathalie Nielsen på samma sätt som nu, men till 67 års ålder, höjs pensionen till 17.800 kronor i månaden varav 4.000 kronor är tjänstepension.

Högre lön ger också högre pension. Vi gör en prognos som bygger på att Nathalie Nielsen pluggar fyra år på högskolan och sedan får en lön på 40.000 kronor i månaden. Då landar pensionen på 22.500 kronor i månaden.

Nathalie Nielsen är tveksam till att hon kommer att tjäna så mycket i framtiden även om hon väljer att studera vidare.

– Det är en väldigt hög lön.

Efter att ha prövat sig fram på minpension.se konstaterar hon att informationen är bra och att det är lätt att knappa in nya uppgifter och förstå prognosen. Nu när hon vet hur man göra kan hon gå in och se hur livsvalen påverkar pensionen framöver.

Prognos. Nathalie Nielsens pension

Fortsätter Nathalie Nielsen att arbeta heltid som boendestödjare inom omsorgen fram till 65 års ålder får hon 16 100 kronor i månaden före skatt i pension. Den pension hon tjänar in är så låg att hon får garantipension, ett bidrag från andra skattebetalare, på 300 kronor varje månad.

Garantipension: 300 kronor/månad

Privat sparande: –

Tjänstepension: 3 700 kronor/månad

Premiepension: 2 800 kronor/månad

Inkomstpension: 9 300 kronor/månad

Total pension vid 65 års ålder: 16 100 kronor/månad.

Fakta. Fem tips till dig som nyligen börjat jobba

1 Sträva efter att få en anställning där arbetsgivaren betalar in tjänstepension. När man är ung måste man ofta ta det jobb man kan få. Men så fort du har möjlighet att välja ska du försöka få en anställning med tjänstepension eftersom det är den bästa löneförmån som finns.

2 Kolla om din arbetsgivare har kollektivavtal. Finns det kollektivavtal kan du vara säker på att få de förmåner som är vanliga på arbetsmarknaden. Det kan till exempel vara extra pengar när du är sjuk och föräldraledig och att du tjänar in tjänstepension när du är hemma med barn.

3 Gör en pensionsprognos. Logga in på minpension.se och se hur mycket pension du tjänat in hittills och hur mycket det blir när det är dags att sluta arbeta. Där kan du också se hur olika livsval, som deltidsarbete och föräldraledighet, påverkar din pension.

4 Börja arbeta. Det talas mycket om att vi måste jobba längre för att få en hygglig pension. Men det gäller också att börja i tid. Pensionsbolaget Alecta har räknat ut att den som börjar arbeta som 25-åring får 6 000 kronor mer i månaden i pension än den som börjar vid 30 års ålder.

5 Välj bara placering av pensionspengarna om du är väldigt intresserad och vet vad du gör. De alternativ som finns för dem som inte väljer har låga avgifter och ska ge en hyfsad avkastning. Väljer du helt fel kan du förlora pengar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.