Hoppa till innehållet

Vad kan du om pensionen?

Det är dags för examen i Pensionsskolan. Har du hängt med? Testa dina kunskaper i DN:s frågesport om pensionen.

1 av 10

Pensionsdelen Varje år avsätts 18,5 procent av din lön till den allmänna pensionen. Den består av en del där man kan placera sina pengar själv, och en där man inte kan göra det. Vad heter den del av den allmänna pensionen där man förvalta sina pengar själv?

Nästa fråga

2 av 10

Färgen Vilken färg har kuvertet som visar den allmänna pensionen?

Nästa fråga

3 av 10

Fonden Möjligheten finns att förvalta sina premiepensionspengar själv. Men det är bara en möjlighet, inget krav. Var placeras premiepensionspengarna om man är en soffliggare och inte gör något val?

Nästa fråga

4 av 10

Typen Det finns två olika typer av tjänstepension, en där man garanteras en viss procentsats av slutlönen, och där avkastningen bestämmer pensionsstorleken. Vad heter typen som garanterar en viss procentsats av slutlönen?

Nästa fråga

5 av 10

Basen År 1999 gjordes pensionssystemet i Sverige om. Vad baseras pensionen på nu?

Nästa fråga

6 av 10

Åldern Många går i pension när de blir 65, men det är möjligt att ta ut sin allmänna pension mycket tidigare. När då?

Nästa fråga

7 av 10

Summan Förutom den allmänna pensionen och tjänstepensionen är det också möjligt att ha ett privat pensionssparande. Det privata pensionssparandet är avdragsgillt. Hur många kronor får man dra av på ett privat sparande varje år?

Nästa fråga

8 av 10

Ångerrätt Om man har börjat ta ut sin pension men känner att man skulle vilja avbryta utbetalningarna så finns den möjligheten. Men bara för en del av pensionspyramiden. I vilken del av pensionen kan man ångra påbörjade utbetalningar?

Nästa fråga

9 av 10

Myndigheten Vad kallas den statliga myndighet som administrerar och sköter utbetalningarna av den allmänna pensionen?

Nästa fråga

10 av 10

Sidan Staten och pensionsbolagen finansierar gemensamt en sida där man som privatperson gratis kan få en samlad bild av sin pension, från alla pensionsdelar. Vad heter sidan?

Du har svarat på 0 av 10 frågor