Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pensionssparandet minskar

Privat pensionssparande minskar i snabb takt. Förra året mer än halverades inbetalningarna, på grund av ändrade skatteregler. Men andra sparformer ökar inte i samma takt.

Från och med 2015 förändrades avdragsreglerna för privat pensionssparande och i år försvinner avdragsmöjligheterna helt för de allra flesta. Inbetalningarna minskade därför till 3,6 miljarder kronor 2015, jämfört med 7,7 miljarder kronor 2014, enligt siffror från branschorganisationen Svensk försäkring.

Privat pensionssparande har länge varit skattemässigt gynnat. Samtidigt har reglerna inneburit att pengarna varit låsta, ofta till 55 års ålder, och placerats i fonder med höga avgifter.

I stället har så kallade Investeringssparkonton (ISK) införts för att stimulera sparandet. Sådana konton ger lägre skatt utan inlåsning. Även så kallade kapitalförsäkringar är skattemässigt gynnade.

Och båda sparformerna ökade under 2015; ISK med över 10 procent och kapitalförsäkringar med nästan 5 procent. Men ökningarna motsvarar inte minskningen för det privata pensionssparandet.

– Det vi hör från våra medlemsföretag är att många väljer att konsumera i stället för att satsa på ett nytt långsiktigt sparande, säger Eva Erlandsson, chefsekonom på Svensk försäkring.

Fakta: Investeringssparkonto

Investeringssparkonton, ISK, infördes 2012. Kontot passar för sparande i aktier och aktiefonder, men är mindre fördelaktigt för sparande i räntefonder.

Innehavet på ISK schablonbeskattas. Skattens storlek styrs av statslåneräntan. För 2016 är skatten 0,42 procent, som multipliceras med ett genomsnittligt kapitalvärde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.