Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pensionssystemet kan skadas av pensionsbluffarna

Mystiska affärer, brottsmisstankar och system som tvingas stänga. Premiepensionssystemet har utsatts för flera attacker som kan missgynna sparare. ”Det är mycket allvarsamt att bolag använder oseriösa metoder”, säger generaldirektör Katrin Westling Palm.

Premiepensionssystemet är den del av den allmänna pensionen där spararna själva kan bestämma hur en del av ens kapital ska placeras. Nästan alla svenskar har pengar placerade där.

På kort tid har flera aktörer med olika metoder försökt få sparare att välja egna fonder med tvivelaktiga metoder. Två bolag har polisanmälts av myndigheten och flera fonder har stängts för insättningar. Till det kan läggas att myndigheten tillfälligt tvingats stänga beställningar av fondbytesblanketter sedan det kommit massbeställningar från fondrådgivare.

Katrin Westling Palm, generaldirektör på Pensionsmyndigheten, menar att de här händelserna kan skada förtroendet för det för premiepensionen på lång sikt.

– Det är klart att det här inte är bra för systemet. Det är mycket allvarligt och det är därför vi har gått ut och informerat om de här metoderna och gjort flera polisanmälningar, säger hon.

– Men hur mycket det påverkar förtroendet hänger på hur mycket vår röst hörs när det gäller vårt uppdrag att informera spararna om dåliga företeelser och att spararna kan vända sig till oss med frågor, fortsätter hon.

Katrin Westling Palm vill vara noga med att betona att händelserna handlar om två olika frågor. Den första är där myndigheten menar att rådgivningsbolag har lurat sparare att använda sina elektroniska id för att flytta spararens pensionskapital till fonder med högre avgifter där rådgivarna får provision.

– Det är mycket allvarsamt att bolag använder sådana oseriösa metoder att få sparare att byta fonder som de egentligen inte vill, säger generaldirektören.

I dagarna har Pensionsmyndigheten infört att fondbyten måste signeras med elektroniska id. Tidigare har det räckt med att spararen bara loggat in i systemet. Det tror man ska minska möjligheterna drastiskt att lura sparare till byte.

Samtidigt konstaterar Katrin Westling Palm att det kan komma fler fall där sparare lurats att byta fonder.

– Vi undersöker de företeelser som kommit in, säger hon.

Den andra frågan handlar om blanketterna för fondbyten som rådgivningsbolag använder för att flytta sparares pengar till egna fonder eller fonder där de får provision. Även där vill myndigheten försvåra för rådgivningsbolag genom att införa unika blanketter för varje fondbyte.

Det är också förklaringen till att myndigheten fått in beställningar på hundratusentals blanketter när olika förvaltningsbolag bunkrar upp inför förändringen.

Katrin Westling Palm menar att det så länge premiepensionen funnits har det förekommit liknande händelser.

– Där det finns pengar finns det aktörer och några är oseriösa, säger hon.

Generaldirektören anser dock att ur ett spararperspektiv är det en större fara med att en del fondbolag tar ut höga avgifter som kan påverka utvecklingen för pensionskapitalet negativt.

Cirka 600 000 sparare uppskattas anlita rådgivningsbolag för sin premiepension.

– Vi har hela tiden sagt att det troligen inte är någon bra affär att betala för de här tjänsterna, säger Katrin Westling Palm.

Fyra fall där olika aktörer misstänks ha lurat sparare in i olika fonder.

1. Lundstedt fond & finans har polisanmälts av Pensionsmyndigheten misstänkt för att ha påverkat folk att byta till dyrare fonder med digitala bank-id. Bolaget tillbakavisar anklagelserna. Den aktuella fonden är Global-Medium Risk Fund.

2. Svensk fond & försäkringsanalys har också anmälts för samma misstankar. Bolaget tillbakavisar anklagelserna.

3. Falcon funds figurerar i en annan härva som Dagens Industri rapporterat om. Där misstänks tre fonder ha investerat i ovanliga värdepapper som ska ha gynnat en aktör bakom fonderna. Fonderna har minskat i värde. Pensionsmyndigheten har bett Finansinspektionen på Malta, där fondbolaget är registrerat, att granska fonderna.

4. Myndigheten har tillfälligt tvingats stoppa möjligheten att beställa fondbytesblanketter efter att fondförmedlare beställt 240 000 blanketter för fondbyten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.