Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Per Bolund hoppas på butikerna när bankerna nobbar kontanter

Foto: TT

När allt fler banker vägrar att hantera privatpersoners kontanter ställer finansmarknadsminister Per Bolund sitt hopp till handeln. Han ser en utväg där butikerna får ta över ansvaret för kontanthanteringen på motsvarande sätt som när handeln tidigare tog över postens pakethantering.

Vårens ”kontantuppror” under ledning av bland andra förre rikspolischefen och förre landshövdingen Björn Eriksson drar på torsdag in riksdagens finansutskott. Då ska representanter från Riksbanken, handeln, Post- och telestyrelsen, PTS och Bankföreningen förklara, och försvara, varför svenskarnas kontanter allt mer ses som ett besvär i de svenska bankerna.

Som DN visat i tidigare artiklar har framför allt privatpersoner, men även småföretagare och andra näringsidkare, fått det svårare att sätta in sedlar och mynt på sina sparkonton.

Finansmarknadsminister Per Bolund konstaterar att den digitala utvecklingen går snabbt och att det därför är viktigt att man från politiskt håll följer den här utvecklingen.

– Vi vill veta vilka effekter den får för olika grupper i samhället. Alla ska dock ha möjlighet att kunna välja det betalningsmedel som passar en bäst, säger Per Bolund.

Finansmarknadsministern konstaterar att det är en viktig princip att alla ska kunna använda det betalningsmedel som passar den enskilde bäst.

– Regeringen behöver alltså stötta de som vill använda kontanter på bästa möjliga sätt, säger Per Bolund.

Att hans regering skulle gå långt och tvinga de banker som vägrar att hantera kontanter att vända utvecklingen verkar dock inte aktuell.

I stället anser finansmarknadsministern att de som drabbas ska vända sig till en annan bank som fortfarande accepterar kontanthanteringen.

Betyder det att alla ska gå till Handelsbanken som fortfarande marknadsför sig som den enda ”kontantvänliga” storbanken?

– Kunderna måste sätta press på bankerna, säger Per Bolund.

Han ställer samtidigt sin förhoppning att dagligvaruhandeln tillsammans med apotek eller andra butiker ska erbjuda de kunder som måste sätta in pengar på sina bankkonton sådana möjligheter. Ungefär som när butikerna tog över postens paketutlämning, påpekar han.

Per Bolund pekar på ett pågående projekt i Dalarna där länsstyrelsen tillsammans med PTS försöker hitta former där tillgängligheten att sätta in och ta ut pengar ska underlättas för allmänheten. Men projektet har också tagit sikte på att förbättra kunskapen hos äldre att använda dagens digitala betalningsteknik.

Finansmarknadsministern betonar att remissvaren som kommit in på den statliga kontanthanteringsutredningen som bäst håller på att sammanställas på departementet. Svaren ska ligga till grund för ett regeringsförslag längre fram i år.

Den förre landshövdingen i Östergötland och den tidigare rikspolischefen Björn Eriksson har varit hård i sin kritik mot bankernas ovilja att ta emot kontanter från privatpersoner.

Björn Eriksson anser att om kontanterna ska tas bort ska det ske med politiska beslut och inte för att bankerna vill tjäna mera pengar. Kontantupprorets huvudperson är dock inte inbjuden som talare i finansutskottet.

– Utskottets presidium ville ha andra talare, förklarar Sylvia Fredlund, utskottsassistent vid finansutskottet.

DN har sökt Björn Eriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.