Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/per-bolund-till-bankerna-inte-ratt-lage-att-gora-utdelning/

Ekonomi

Tunga krav på bankerna stoppa utdelning

02:12. "Jag vill uppmana alla banker och kreditbolag att avstå från utdelningar i denna svåra situation", säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Bankerna bör stoppa sina aktieutdelningar. På tisdagen kom det krav från flera håll med det budskapet. 

– Det är inte rätt läge att bankerna ger utdelning till aktieägarna, säger Per Bolund, biträdande finansminister till DN efter ett möte med det finansiella stabilitetsrådet. 

På tisdagen kallade bostads- och biträdande finansministern Per Bolund in det finansiella stabilitetsrådet. Med det menas Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden. 

Normalt sett träffas rådet två gånger om året. Vid en finansiell kris kan extrainsatta möten förekomma, vilket är fallet i dag. Syftet var att se om det behövs ytterligare åtgärder för att stabilisera finansmarknaderna. 

Under den gångna veckan har regeringen kritiserats för sitt stödpaket. Orsaken är att det saknas tillräckligt med åtgärder riktade mot småföretag. 

Nu flaggar Per Bolund för att fler åtgärder behövs för att hjälpa småföretagare. Exakt när förslagen kommer att presenteras är oklart.

– Vi jobbar så hårt vi kan, det presenteras i närtid, säger han.

Enligt den biträdande finansministern finns det ännu inga instabilitetstecken på de svenska finansmarknaderna. Däremot syns en avstannad marknad för företagsobligationer. 

Dock är det på en punkt som ministern är extra tydlig på. Det är vad som gäller kring bankernas uttag till aktieägare. Bland annat har SEB utstått mycket press inför vårens aktieutdelning. Till slut meddelade banken att de överväger sänkt utdelning. 

Per Bolund rekommenderar bankerna att avstå från utdelningar till sina ägare. 

– Regeringen och statliga myndigheter har gått in med stora tillskott som gör det möjligt att låna ut. Vi gör stora insatser och hoppas då att bankerna tar sitt ansvar och att pengarna går till godo för de som behöver dem. Det är inte rätt läge att göra utdelningar just nu, säger han till DN. 

Hur ser du på att man delar ut bonusar?

– När det är oroligt i ekonomin bör man vara försiktig av flera skäl. Bland annat måste man ha ett förtroende från allmänheten och kunderna. Jag tror att man riskerar det om du har stora aktieutdelningar eller vida bonusprogram. Det är läge att tänka noggrant, både från politiken och från väljarnas sida förväntar man sig att bankerna tar ansvar, säger Per Bolund.

Tidigare har Finansinspektionen (FI) också gått ut med samma krav på banker och kreditmarknadsinstitut.
Handelsbanken meddelade på tisdagseftermiddagen att man ska hålla sin stämma under onsdagen men skjuter upp beslutet om aktieutdelning. 

Beslutet att skjuta på utdelningsbeslutet har enligt banken ingenting att göra med Finansinspektionen (FI) och många politikers begäran att bankerna ska slopa utdelningarna i coronakrisens spår.

– Det är ett helt oberoende beslut, säger Handelsbankens kommunikationschef Jan Larsson och tillägger att beslutet togs innan FI krävde återhållsamhet.

– Det är ett beslut som helt är fattat för att vi själva vill vara trygga med att vi har en helhetsbild av konsekvenserna av pandemin innan vi gör en utdelning, säger Larsson.

På måndagen sade Swedbanks styrelseordförande Göran Persson att än så länge hade inte styrelsen några tankar på att slopa utdelningen.

FI:s generaldirektör Erik Thedéen, säger till DN att uppmaningen på tisdagen inte är specifikt kopplat till Perssons uttalanden.

– Nej, det är kopplat till en analys av läget. Vi har sett under den senaste veckan en mycket snabb försämring av både den svenska och den internationella ekonomin.

Thedéen menar att sannolikheten är stor för att särskilt små- och medelstora företag kommer få ökade kreditbehov och då måste bankerna ha kapital att låna ut.

– Här gäller det också att ha motståndskraft när vi går in i det kanske mest osäkra läge som svensk ekonomi har befunnit sig i sedan 1990-talskrisen, tillägger han.

Vad kan FI göra om bankerna struntar i uppmaningen?

– Legalt kan vi inte göra så mycket. Men det är bankernas aktieägare som ska fatta besluten och det skulle förvåna mig om de inte gör samma analys som jag, nämligen att i det här läget gäller det att behålla kapitalet i banken och inte dela ut det. 

– Så jag förväntar mig att de kommer att anpassa sig till det.

Regeringen och myndigheterna får stöd från oppositionen i kravet på slopade utdelningar.

– Jag tycker att det är ganska enkelt, ja självklart. Alla de bolag som nu, på olika sätt, tar emot offentliga stöd bör avvakta, säger moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch tycker att de bolag som genomför utdelningar bör kanske inte räkna med att få stöd från staten. 

– Om vi nu använder vanliga medborgares skattepengar, människor som kanske har 25.000 kronor i månaden, för att rädda bolag och jobb så måste man hantera det på ett ansvarsfullt sätt, säger hon till TT.

– Gör man inte det, klarar man inte av att självreglera får vi diskutera om man ska kunna ta del av stödpaket, tillägger hon.

Organisationen Aktiespararna har ”förståelse” för att bolagen inte genomför utdelningar i det läge som råder nu. Däremot gillar den inte pekpinnar från Finansinspektionen.

-– Det är omyndigförklarande av deras förmåga att driva verksamhet på ett ansvarsfullt sätt. Och det vänder jag mig emot, säger vd Joacim Olsson till TT.

Läs mer: Kris för frisörerna – kunder avbokar på löpande band

Läs mer: Frisör-vd:n vädjar om hjälp att rädda branschen: ”Det är kaos” 

Läs mer: Panikvarsel ställer nya krav på politiken