Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pernilla Ström nekas miljonskadestånd – igen

Styrelseproffset Pernilla Ström får för andra gången nej av Justitiekanslern, JK, på skadeståndskrav som hon riktat mot staten efter HQ-skandalen.

När Finansinspektionen (FI) 2010 drog in HQ Banks tillstånd satt Pernilla Ström i moderbolaget HQ AB:s styrelse. Precis som de andra styrelsemedlemmarna misstänktes hon till en början för brott, men avskrevs från brottsutredningen.

Sedan flera år tillbaka är hon ändå förhindrad av inspektionen att sitta i finansbolagsstyrelser. FI anser nämligen att Pernilla Ström inte uppfyller de krav som ska ställas på en styrelseledamot mot bakgrund av de brister som fanns i HQ Bank. 

Det beslutet har lett till en utdragen domstolsföljetong, där Ström bland annat hävdat att hennes grundlagsstadgade rättigheter kränkts. Högsta förvaltningsdomstolen slog dock till sist fast att Finansinspektionen gjort rätt.

Pernilla Ström ifrågasatt det beslutet och ifrågasatt justitierådens opartiskhet, dock utan att få rätt.

Pernilla Ström har ansökt om skadestånd hos Justitiekanslern – 3,5 miljoner kronor – men fått nej. Och nu får hon alltså kalla handen ännu en gång, enligt ett beslut från Justitiekanslern som nyhetsbyrån Sirén tagit del av.

Fakta: Pernilla Ström

Född 1962 i Helsingborg. Hon är ekonom, styrelseproffs och före detta journalist. Hon har bland annat arbetat på Expressen, Dagens Nyheter och Veckans Affärer. Hon har även varit styrelsemedlem i bland annat Bonnier AB och varit utredare vid finansdepartementet.

2006 tillträdde hon som styrelseledamot för HQ AB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.