Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 17:35 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/peter-wallenberg-dod/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Peter Wallenberg död

01:17. Wallenberg var under många år ordförande i familjen Wallenbergs maktbolag Investor. Han blev 88 år gammal.

Finansmannen Peter Wallenberg är död, enligt ett pressmeddelande från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

”Med djupt beklagande får styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse meddela att dess hedersordförande Ekon.dr Peter Wallenberg vid 88 års ålder stilla insomnat i sitt hem måndagen den 19 januari 2015”, skriver stiftelsen.

Peter Wallenberg har varit verksam i styrelsen sedan 1969 och innehaft ordförandeposten sedan 1982 fram till nyligen.

DN rapporterade i torsdags att Peter Wallenberg Sr, 88, lämnar över ordförandeposten i stiftelsen till Peter Wallenberg Jr, 55.

”Tidpunkten att lämna är den rätta för mig”, skrev den 88-årige Peter Wallenberg i ett pressmeddelande då.

I samband med sin 80-årsdag gav Peter Wallenberg en intervju för DN. I den säger han bland annat att det inte var någon som trodde att han en dag skulle styra Wallenbergimperiet.

Hans stränge far, Marcus Wallenberg, insisterade på att han skulle studera juridik.

– Jag passade inte in där. Men en jur kand tog jag ju.

I intervjun säger han att varken han eller hans far varit i Ryssland. Det land där hans släkting Raoul Wallenberg försvann ville han aldrig besöka.

Här kan du läsa mer om en av Sveriges mäktigaste män: Peter Wallenberg fick sin chans först efter sin fars död.

Fakta:Peter Wallenberg

Peter Wallenberg föddes 1926 och var andre son till Marcus Wallenerg. Han inledde sin karriär i Atlas Copco och arbetade i en rad länder i Nordamerika, Afrika och Europa.

När den äldre brodern dog hastigt blev Peter Wallenberg sfärens kronprins och tog över huvudansvaret när fadern dog 1982. Han var styrelseordförande i Wallenbergsfärens maktbolag från 1982 till 1997 och fortsatte sedan som hedersordförande fram till sin död.

Källa: NE, investor.se

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.