Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 17:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/peter-wallenberg-fick-sin-chans-forst-efter-faderns-dod/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Peter Wallenberg fick sin chans först efter faderns död

Det brukar heta att Bernadotterna mognar sent. Detsamma skulle kunna sägas om åtminstone en medlem av näringslivets egen ”kungafamilj”, Peter Wallenberg, som avled på måndagen vid 88 års ålder.

Vi har vant oss vid att se den åldrige Peter (uttalat Piter på engelskt vis eftersom modern var skotska, stundom även kallad Pirre) som Wallenbergarnas oomstridde nestor. Men det var aldrig meningen att han skulle få den positionen.

Den äldre brodern Marc var den som var utsedd att ta över efter den kraftfulle Marcus Wallenberg, urbilden för den svenske kapitalisten. Marc anställdes i familjens bank, Enskilda Banken (sedermera SE-Banken). Peter tog en jur kand men skickades till industrin och vistades utomlands i många år.

Men Marc kunde inte leva upp till faderns förväntningar. Han sköt sig med en älgstudsare vid Orlångens strand i Huddinge 1971. Det var en katastrof, men inte ens då släppte Marcus Wallenberg fram den yngre sonen Peter. Först när fadern själv var död, han avled 1982 , fick den då 56-årige Peter Wallenberg träda i förgrunden.

Han har i intervjuer uttryckt sin besvikelse över att fadern inte trodde på honom. "Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin fick någon uppmuntran av pappa", sade han till Lena Rainer i Sydsvenskan. Men hans tid kom till sist, och under senare decennier satt han längst fram på alla bolagsstämmorna i Wallenbergsfärens bolag; först fyllig, men efter upprepade hjärtinfarkter avmagrad, alltid i centrum.

Familjen Wallenberg har i görligaste mån hållit sig borta från medierna. Peter Wallenberg gjorde likadant, utom en gång och då slutade det med skandal och svarta löpsedlar. Det var i en tv-intervju från 1994 med Stina Dabrowski, samtalet handlade om Peter Wallenbergs tid med Atlas Copco i Afrika på 60-talet och han väckte anstöt med sitt prat om "svartingar". Efter det medgav han sällan några intervjuer. När det avslöjades att det var Peter Wallenberg som hade undertecknat avtalet om Percy Barneviks groteskt generösa pension från ABB tvingades han göra ett undantag.

Ett annat undantag var när DN:s Disa Håstad träffade honom inför 80-årsdagen. Peter Wallenberg betonade då vilket ansvar han kände för familjens olika företag.

På ålderns höst blev Peter Wallenberg mindre återhållsam och ställde upp på en öppenhjärtig intervju för Gregor Nowinski som gjorde en dokumentär för SVT i tre delar om familjen.

När Peter Wallenberg tog över rodret var namnet Wallenberg nästan synonymt med svenskt näringsliv. Så är det inte riktigt längre, men i den globala konkurrensen har familjen ändå lyckats behålla sitt ekonomiska inflytande, i synnerhet inom industrin och i bankvärlden.

Peter Wallenberg var gift tre gånger men äktenskapen höll inte. "Jag är inget bra på det där", sade han till Disa Håstad. Han hade tre barn, Jacob, Peter och Andrea. Jacob Wallenberg är i dag ordförande i familjens maktbolag Investor. Peter (som kallas Poker) är styrelseledamot i Investor och ordförande i The Grand Group, som ägs av Investor och driver Grand Hotell. Andrea är gift Gandet och bor i Frankrike där hon driver ett hotell.

Peter Wallenberg var ledamot av flera olika stiftelser och akademier, han var teknologie hedersdoktor vid KTH och juris hedersdoktor vid Stockholms universitet. Han fick Serafimermedaljen år 2000.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.