Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 01:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/petra-einarsson-vinner-arligt-naringslivspris/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Petra Einarsson vinner årligt näringslivspris

Petra Einarsson är vinnaren av årets Ruter Dam.
Petra Einarsson är vinnaren av årets Ruter Dam. Foto: Ruter Dam. Pressfoto.

Petra Einarsson har utsetts till årets Ruter Dam 2018. En utmärkelse som tilldelas den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv under det gångna året. 

– Jag är så stolt för jag vet hur stor konkurrensen är för att få det här priset, säger hon.

Petra Einarsson är sedan februari 2018 vd och koncernchef för det börsnoterade svenska skogsindustriföretaget Billerud Korsnäs, som har cirka 4 400 anställda och en omsättning på 22,3 miljarder kronor.

– Jag har valt att jobba hela mitt arbetsliv inom basindustrin, om man jobbar inom någonting som man har en genuin passion så är det sannolikt att man gör ett väldigt bra jobb.

Hon säger att priset är ett resultat av samarbete.

– Att jobba i ett team med en sann anda av att laget är viktigare än enskilda individer är alltid viktigt. Jag tror att mångfald och inkludering är otroligt viktigt för att säkra konkurrenskraften inom svensk industri.

Hon vill att fler unga kvinnor men även män ska söka sig till hennes fält.

– Kan jag få vara en kvinnlig förebild som leder unga människor till industrin så tycker jag att det är fantastiskt. Kvinnliga förebilder är väldigt viktiga men det behövs också modiga män som vågar stötta kvinnor, och ledarskap som kanske inte är likt det ledarskap man är van vid.

Ruter Dam är ett chefsutvecklings- och mentorprogram som grundades 1987. Deras uttalade mål är fler kvinnliga chefer på hög nivå i svenskt näringsliv.

Urvalsprocessen till priset tar hänsyn till företagets storlek, omsättning, antal anställda och den kvinnliga chefens grad av makt och inflytande. Pristagaren utses av Ruter Dams styrelse.

– Petra Einarsson har ett stort uppdrag i att leda företaget åt rätt håll och skapa hållbara värden för framtiden. Det gör hon genom ett ledarskap grundat i starka värderingar. Hon har infört en decentraliserad organisation med tydligt kundfokus och lönsamhet, samt en mer jämställd ledningsgrupp, skriver Marika Lundsten, vd för Ruter Dam, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.