Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Petter Stordalen ger hotellkedja till barnen

Petter Stordalen.
Petter Stordalen. Other: Eva Tedesjö

Den norske hotellkungen Petter Stordalen skriver över sitt ägande av holdingbolaget Strawberry Holding AS till sina tre barn Emilie, Jacob och Henrik Stordalen. De kommer så småningom att få kontrollen över hundratals hotell och fastigheter i Skandinavien och Baltikum.

Beslutet innebär att trion nu äger Nordic Choice Hotels och blir 25 miljarder kronor rikare, enligt nyhetssajten E24. Nordic Choice Hotels är en av Nordens största hotellkedjor och har över 190 hotell i Skandinavien och Baltikum. Cirka 90 av dem finns i Sverige.

Ägarskiftet meddelades av Petter Stordalen själv i samband med hotellkoncernens årliga personalträff där 3.000 av koncernens anställda samlats för föredrag, prisutdelningar och festligheter. I närvaro av advokater som såg till att allting gick rätt till rent juridiskt, skrev de tre barnen i 20-årsåldern på dokumenten som kommer att förändra deras liv.

”Jag har aldrig varit i bättre form och aldrig känt mig längre ifrån pensionen. Detta handlar bara om att den dagen då jag inte längre är här, så kommer mina barn att axla ansvaret för koncernen på ett sätt som säkerställer både långsiktighet och kontinuitet”, säger Petter Stordalen i ett pressmeddelande från Nordic Choice Hotels.

– Hade jag väntat med detta tills jag var 75 hade barnen varit i min ålder när de fick ansvaret. Då får du inte det där ungdomliga drivet som en 20-åring har, säger Stordalen till E24.

En av de nya ägarna, Emilie Stordalen (25), uppger i pressmeddelandet att hon och hennes bröder är ödmjuka inför, och stolta över, att i framtiden få ta över pappans företag.

På frågan om de tre syskonen kommer kunna samsas om ansvaret, svarar 23-årige Henrik A. Stordalen:

– När vi en dag tar kontrollen så är jag säker på att vi kan hitta bra lösningar. Pappa har många år kvar till pensionering så vi har gott om tid på oss att förbereda oss.

Beskedet innebär i praktiken inga ändringar utöver själva ägandeskapet och Petter Stordalen kommer fortsätta ha en styrande funktion i hotellkoncernen livet ut.

Läs mer: Petter Stordalen: Jag hatar folk som säger ”äntligen fredag” 

Petter Stordalen

Den norske företagsledares och entreprenören Petter Stordalen är född 1962, är gift och har tre barn.

Född i Porsgrunn i Telemark. Utnämnd till Norges bästa jordgubbsförsäljare som tolvåring. Tog över sin fars livsmedelsbutik och läste sedan ekonomi på Marknadshögskolan. Blev som 24-åring vd för Norges största köpcentrum, var några år senare med och tog över det anrika varuhuset Steen & Ström i Oslo och började sedan bygga sitt hotellimperium.

Vid sidan av sin affärsverksamhet har han också uppmärksammats för sitt engagemang inom miljörörelsen, bland annat Greenpeace, samt sitt arbete för utsatta barn och ungdomar.

Källa: NE och Petterstordalen.no

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.