Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Man kan konstatera att unga svenska teknikbolag är superheta

Amerikanska Paypal köper svenska betalningstjänsten Izettle för motsvarande 19 miljarder kronor. DN:s Pia Gripenberg svarar på tre frågor och anser att det är hysteriskt mycket pengar, vilket betyder att Paypal har stora planer för Izettle.

Vad är Izettle?

1

Det är ett företag som tar fram betalningslösningar och främst riktar in sig till mindre företag. Till exempel har torghandlare och småbutiker på landsbygden, som förr i världen bara tog emot kontanter, numera ofta en Izettle-terminal så att konsumenterna kan betala med kort.

Izettle startade 2010, finns i elva länder i Europa och Latinamerika, växer snabbt och omsatte förra året nästan en miljard kronor. Men bolaget går fortfarande med förlust. Förra året var rörelseförlusten 228 miljoner kronor. 

Varför köper Paypal bolaget för så mycket pengar: 2,2 miljarder dollar eller drygt 19 miljarder kronor?

2

Ja, det kan man verkligen undra, särskilt som Izettle var på väg att noteras på Stockholmsbörsen för omkring tio miljarder kronor. Paypal betalar nästan det dubbla, vilket är hysteriskt mycket pengar. 

Enda sättet att förstå affären är utifrån att Paypal är en betaltjänst som är stor online, alltså betalningsalternativ för den som till exempel e-handlar eller bokar hotell. Men Paypal är inte lika framträdande på fysiska terminaler som Izettle. Genom Izettle kommer Paypal kunna nå betydligt fler. Förmodligen ser Paypal småföretagare i USA som en viktig kundgrupp och efter dem ska resten av världen erövras.

I USA har Izettle för övrigt en konkurrent som heter Square. Det bolaget har ett börsvärde på 200 miljarder dollar. I sammanhanget är 2,2 miljarder kanske inte farligt mycket pengar.

Vad betyder affären för andra unga bolag i svenska tekniksektorn?

3

Köpet följer på liknande affärer med digitala förtecken, som Microsofts köp av spelutvecklaren Mojang och Spotifys färska börsnotering. Man kan konstatera att unga svenska teknikbolag minst sagt är superheta och allra hetast är spekulationerna kring Klarna, som också verkar inom finansiella tjänster.

Men, mångmiljardvärderingar av företag som går med förlust och verkar i branscher med snabb teknikutveckling sänder onekligen vibbar av en ny it-bubbla.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.