Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mycket står på spel för Ericsson

När rättegången om korruption startar i Aten i dag, onsdag, står mer på spel för Ericsson än enbart de kommande domarna för sex tidigare anställda.

Flera amerikanska myndigheter lär nyfiket följa vad grekiska åklagare har fått fram.

Personer kopplade till grekisk miltär och politik är misstänkta för att ha tagit emot mutor från Ericsson i samband med köpet av ett radarsystem i slutet av 1990-talet. Exakt hur många som är åtalade är ännu okänt. Men sex av dem är tidigare Ericssonanställda, har bolaget bekräftat.

Rättegången blir därför intressant att ta del av hur omfattande åtalet är, vilka positioner de Ericssonanställda hade och vad åklagaren berättar om affären och hur myndigheten anser att korruptionen gått till.

Amerikanska myndigheter lär jämföra sina färskare utredningar med vad grekerna har fått fram.

Det blir även intressant att veta vilka personer som följer rättegången. Finns tjänstemän från amerikanska justitiedepartementet, finansinspektionen och/eller skattemyndigheten på plats?

Från amerikansk sida undersöker man nämligen Ericssons affärer sedan 2007 och framåt. Utredningarna har pågått i flera år och åtminstone 25 Ericssonanställda, varav vissa ingått i koncernledningar, har intervjuats av amerikanska myndigheter.

Oavsett om dessa har egna spanare på plats i Aten eller inte, lär amerikanska myndigheter jämföra sina färskare utredningar med vad grekerna har fått fram. Hittar amerikanerna nya pusselbitar att komplettera sina utredningar med, kan det mycket väl påverka om Ericsson dras inför rätta eller pressas att sluta en dyr förlikning i USA.

Läs även: Han vittnar mot Ericsson

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.