Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Ökad chans att Jan Carlson blir Ericsson ordförande”

Fordonssäkerhetsföretaget Autoliv planerar att knoppa av verksamheter. Det har även bäring på Ericsson. Nu ökar nämligen sannolikheten att Autolivs vd Jan Carlson blir ordförande för Ericsson vid kommande bolagsstämma.

I mars i år valdes Autolivs vd Jan Carlson in i Ericssons styrelse som en av tre nya ledamöter (före detta Telenor-chefen och ABB:s tidigare ekonomichef var övriga nya). Därmed har förstås Ericssons aktieägare stort förtroende för Jan Carlson. Och redan då var storägarna i Ericsson medvetna om den utbredda kritiken mot ordförande Leif Johansson och förstod att han sannolikt skulle behöva ersättas de närmaste åren.

Nu föregrep Leif Johansson händelseutvecklingen genom att i början av juli förklara att han inte skulle ställa upp för omval.

Sedan dess har de största ägarna tillsammans med valberedningen gått igenom kandidater till ordförandeposten. Jan Carlson är en av dem, enligt flera av DN:s källor. Han är dessutom en person som ägarkretsen skulle kunna enas kring. Eller som en person med insyn sade till mig nyligen "han lever i alla fall i en miljö där digitaliseringen ändrar väldigt mycket".

Men att förena vd-skapet i Autoliv med att vara ordförande för ett börsbolag i djup kris är knappast görligt. I det läge Ericsson är nu behövs en ordförande som arbetar nära bolaget på samma sätt som Michael Treschow gjorde i början av 2000-talet efter IT-kraschen.

Autolivs avknoppning skapar den möjligheten för Jan Carlson. Börsens vd:ar brukar gilla att basa över bolag som växer, inte som krymper. Dessutom är ett av de affärsområden som ska knoppas av Electronics, den del av Autoliv där Jan Carlson har sin bakgrund och som ligger närmast Ericssons verksamhet i och med inriktningen mot självkörande bilar. Han har även varit vd för teknikkonsulten Saab Combitech, där han renodlade verksamheten.

Ett scenario är att Jan Carlson framöver lämnar sitt vd-uppdrag för att alltså bli Ericssons ordförande.

Det Ericsson behöver nu är nämligen inget flashigt namn från Silicon Valley som flyger in för att riva av ett styrelsemöte. För övrigt vill knappast dessa digitala giganter ta ett uppdrag som kräver blod, svett och tårar mot, i sammanhanget, blygsam ersättning.

Ericsson behöver någon som står upp och gjuter mod i organisationen samt stöttar och sporrar vd.

En som arbetat med Jan Carlson beskriver honom som trovärdig i sitt sätt att vara, som gör det han säger och därmed skapat stort förtroende hos kunder, aktiemarknad och andra intressenter. Låter som Ericsson behöver lite av den varan.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.