Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SAS vill slippa hamna i samma krisläge som 2012.

SAS ska ta in mer kapital från ägarna. DN:s ekonomireporter Pia Gripenberg svarar på tre frågor om beskedet från bolaget.

SAS kallar till extra stämma, varför?

1

- Företaget vill ta in pengar från sina ägare i en nyemission. Det måste ägarna säga ja till vid en bolagsstämma. Syftet är att bolaget ska öka sin finansiella styrka, inte vara lika beroende av banker och andra långivare samt få ned sina lånekostnader. För närvarande är räntorna mycket låga, men när de stiger någon gång framöver vill SAS vara förberett. Dessutom står SAS inför stora investeringar i nya flygplan.

Hur allvarligt är det att bolaget behöver mer pengar?

2

- Just nu är det inte allvarligt. Nyemissionen ska mer ses mot bakgrund av att i en högkonjunktur är värdet på bolaget tämligen högt i och med att folk reser mycket. Men någon gång kommer en lågkonjunktur och då brukar flygbolag få det betydligt kärvare. SAS vill slippa hamna i det akuta läge som bolaget var i 2012, då bankerna tvingade fram stora sparpaket. Att bolaget, trots högkonjunktur, inte på egen hand kan bygga denna finansiella flexibilitet visar hur tuff konkurrensen är i flygbranschen.

Hur ser framtiden ut för SAS?

3

- Bolaget håller på att bli allt mer danskt, även om svenska staten i dagsläget är största ägaren med runt 17 procent av aktierna. Men i den kommande nyemissionen ska danska staten investera, men inte den svenska och norska. De senaste svenska regeringarna har varit tydliga med att SAS inte är ett långsiktigt aktieinnehav. Frågan är därför hur länge det dröjer innan SAS huvudkontor flyttar från Stockholm till Köpenhamn. När det gäller själva verksamheten har SAS genom åren överlevt många konkurshot. Jag tror det kan vara en fördel om bolaget på sikt får en tydlig huvudägare, danska staten, snarare än som i dag ha tre stater som ska komma överens med varandra.


Läs även: SAS-aktien faller efter beskedet

Läs även: Staten nobbar nyemissionen

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.