Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Picard: Inget köttfusk i vår svenska butik

Den franska livsmedelskedjan Picard har öppnat sin första svenska butik. Dagen före upptäckte företagets butiker i Frankrike hästkött i deras frysta lasagnerätter. ”De produkterna har vi inte i vårt sortiment i Sverige”, säger Natalia Lundman, butikschef i Stockholm.

Picard saluför bara varor för fryst mat, allt från grönsaker till kötträtter. På onsdagen slog man upp portarna till den första svenska butiken i centrala Stockholm, där ska ytterligare en butik öppna i februari. Målet är att etablera minst 50 butiker i Sverige de kommande fem åren.

I samband med lanseringen i Sverige kom larm från företagets franska gren att man hade upptäckt köttfusk i lasagnerätter som därför hade dragits tillbaka från butikshyllorna. Prover hade visat att hästkött förekom i två partier som bara skulle innehålla nötkött. Lasagnen hade tillverkats av Comigel.

Läs mer: Frankrike bekräftar köttfusk

Natalia Lundman hävdar att det franska varumärket för lasagnen som har dragits tillbaka inte finns i den svenska butiken.

– Vi har inte ens planerat att ta in det sortimentet, säger hon till DN.

På hemsidan skriver Picard att råvarorna genomgår ”noggrann ursprungsmärkning och interna kontroller av varje steg i produktionskedjan”, och att företagets ”köttfärsbiffar innehåller 100 procent rent, muskulärt kött – vi använder inte slaktavfall och rester”.

Om butiken i Sverige kommer att göra några tester för att säkerställa att processade kötträtter innehåller vad som utlovas kan Natalia Lundman inte kommentera i nuläget.

Strax efter att butiken hade öppnat på onsdagen hade en hel del kunder hittat dit, uppgav Natalia Lundman.

Har ni fått några frågor om köttfusk från kunderna?

– Nej, vi har inte fått några sådana frågor, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.