Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pigg-start-for-somn-app-pa-borsen/

EKONOMI

Små rörelser på Wall Street

Foto: Thomas Karlsson

Det blev en blandad tisdag på Wall Street med relativt små rörelser på de ledande börserna.

TT Text

Breda S&P500-index stängde oförändrat och Dow Jones industriindex backade 0,1 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex ökade däremot med 0,3 procent, med stöd av uppgångar i e-handelsjätten Amazon, upp 2,0 procent, betalföretaget Paypal, upp 1,0 procent, och telefon- och datortillverkaren Apple, upp 0,7 procent.

Elbilstillverkaren Tesla, som rapporterade starka försäljningssiffror för den kinesiska marknaden, lyfte drygt 2 procent under den tidiga handeln, men avslutade dagen med en nedgång på 0,3 procent.

Gamestop noterade en tydlig uppgång, plus 7,1 procent. Spelbutikskedjan har under flera månader noterat kraftiga svängningar drivna av olika kampanjer bland småsparare via olika nätforum.

En uppgång på 0,4 procent tog Stockholmsbörsen till en ny rekordnivå.

Efter en inledande nedgång fick Stockholmsbörsen fart med stöd av utvecklingen runtom i Europa. Bland OMXS30-bolagen ledde gruvjätten Boliden uppgången med att stiga 1,7 procent med Assa Abloy, plus 1,5 procent och H&M, plus 1,7 procent bland vinnarna.

I motsatt riktning gick främst bilsäkerhetsföretaget Autoliv som backade 1,6 procent.

Banksektorn går svagt trots att Goldman Sachs lyft riktkurserna för två storbanker: SEB och Handelsbanken. Handelsbanken backade 0,5 procent medan Swedbank föll 0,6 procent.

Utanför OMXS30-listan har bland annat sömnappsföretaget Sleep Cycle gjort börsdebut. I den inledande handeln steg aktien upp till 30 procent efter att teckningskursen satts till 70 kronor. Uppgången mattades dock av och vid stängning hade aktien stigit 14 procent.

Ytterligare en vinnare var Skistar som efter medieuppgifter om höjda liftkortspriser lyfte 6,0 procent.

Lucara Diamond meddelar att man utvunnit en diamant på 470 karat vilket fick aktien att lyfta 1,8 procent. En annan klar vinnare är vård- och diagnostikbolaget Medicover med verksamhet i svårt coronadrabbade Indien. Aktien steg 5,6 procent och har i år stigit drygt 50 procent.

På de ledande Europabörserna går Londonbörsen allra starkast med en uppgång för FTSE100-index på 0,3 procent. CAC40-index i Paris steg 0,1 procent medan Dax-index i Frankfurt backade 0,2 procent.

Läs mer: Nytt rekord på Stockholmsbörsen

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt