Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pilotforeningen-foretaget-maste-andra-position/

Ekonomi

Pilotföreningen: ”Företaget måste ändra position”

Jesper Olsson, vice ordförande i Svensk pilotförening, anser att SAS måste förflytta sin position. Foto: Magnus Hallgren

Permitteringarna i Norge är inget som kommer att drabba den svenska kabinpersonalen. Det säger såväl Svensk pilotförening om SAS.

Samtidigt har det inte skett några framsteg i förhandlingarna mellan de båda parterna.

Rätta artikel

– I Sverige har vi inte det system som de norska kollektivavtalen har. Här och i Danmark har vi andra avtal och i Sverige omdisponerar vi medarbetare vilket vi redan har gjort, säger SAS presschef i Sverige, Freja Annamatz i en kommentar till de norska permitteringarna.

Inte heller Svensk pilotförening ser att det skulle bli frågan om permitteringar i Sverige eftersom det råder andra avtal i Sverige än i Norge.

– Det är min uppfattning. Det som sker i Norge sker under de norska reglerna, säger Jesper Olsson, vice ordförande i Svensk pilotförening.

När det gäller den pågående konflikten. Har det hänt något som har förändrat läget mellan parterna?

– Från vår sida är vi tillgängliga att gå tillbaka till förhandlingsbordet omedelbart. Men för att det ska inträffa måste det ske en förflyttning i arbetsgivarens position. Än så länge har vi inte noterat en sådan förflyttning. Det har inte hänt något under dagen.

Skulle det hjälpa att få in en medlare?

– Medlare har en förmåga att kunna hitta lösningar mellan parter och vi är öppna för det också. Men för att det ska fungera nu så måste vi se en förändring i position från företagets sida.

Känner ni någon oro för hur det ska gå för SAS i samband med konflikten?

– Vi beklagar alltid när vi inte kan flyga såsom det är tänkt och det drabbar passagerare. I övrigt är det så att vi har lagt krav i de här förhandlingarna som vi menar är absolut rimliga och har ingen annan uppfattning än att SAS-piloter ska operera under samma förutsättningar som andra piloter i liknande flygplan och på liknande rutter i vårt närområde. Vi kan inte riktigt se den beskrivning som företaget gör av vårt kravpaket. En strejk är ingen liten sak, vi ser allvarligt på det. Men vi har väldigt bestämda medlemmar och en stor uppslutning. 

Läs mer:

SAS permitterar 1.000 anställda till följd av strejken 

SAS ställer in fler avgångar

SAS-strejken bingo för klimatet