Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pilotforeningen-vi-ar-nojda-med-avtalet/

Ekonomi

Pilotföreningen: Vi är nöjda med avtalet

Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Jesper Olsson, vice ordförande i Svensk pilotförening.
Foto: Para

Svensk pilotförening är mycket nöjt med det avtal som blev resultatet av den utdragna konflikten:

– Framför allt arbetstryggheten och att vi har kunnat arbeta med förutsägbarhet i schemaläggningen, säger Jesper Olsson, vice ordförande Svensk pilotförening.

Rätta artikel

Det skulle dröja fram till klockan 23 på torsdagskvällen innan all text i det omfattande avtalet hade gåtts genom och SAS kunde gå ut och meddela att konflikten var slut.

– Vi är glada att konflikten är över och att våra medlemmar kan gå tillbaka till jobbet och göra det de är duktiga på. Det har varit en lång och arbetsam förhandling som började redan den 11 mars, säger Jesper Olsson, vice ordförande i Svensk pilotförening.

Jesper Olsson säger att hans medlemmar har fått ett avtal där man kunnat fokusera på de frågor som var viktiga för dem.

Kan man säga att det har blivit säkrare för era medlemmar att arbeta på SAS och de inte är lika utsatta för outsourcing?

– Vi har fått tillbaka ett avtal som arbetsgivaren sa upp vid årsskiftet och som har funnits sedan början av 00-talet. Vi har förståelse för att man använder sig av underleverantörer ibland. Men vi måste ha en vettig balans och den har vi hittat tillbaka till.

Det nya avtalet gör det lättare för piloterna att planera sin tid, säger Jesper Olsson:

– Det handlar framför allt om arbetstryggheten och att vi har kunnat arbeta med förutsägbarhet i schemaläggningen. Och även en mindre lönejustering som vi är nöjda med.

– Vi är också nöjda med det ramverk vi har kommit fram till och anser att våra medlemmar nu kan känna en större arbetstrygghet och att de är en del av SAS framtid. Jag tycker att vi har kommit ut väl ur den här avtalsrörelsen, säger Jesper Olsson, vice ordförande pilotföreningen.

– Vi vill vara med och skapa ett lönsamt och framgångsrikt SAS.

Läs mer: Andreas Lindberg: SAS har ett stort arbete framför sig med att minimera skadan

Läs mer: Analysen: Biljettpriserna kan sjunka efter strejken