Ryanair-strejken leder inte till förändring - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ryanair besvarar pilotstrejken med tystnad

Passagerare i kö när Ryanairs flygning blev försenad på grund av pilotstrejken.
Passagerare i kö när Ryanairs flygning blev försenad på grund av pilotstrejken. Foto: Odd Andersen/AFP

Ryanairs svenska piloter har nu inlett en 24 timmar lång strejk efter att flygbolaget vägrat att förhandla om kollektivavtal. Men de inställda flygningarna verkar inte rubba Ryanairs inställning.

Fackförbundet Svensk Pilotförening har däremot inga planer på att ge sig.

I normala fall brukar runt 700 resenärer passera genom säkerhetskontrollerna för de första avgångarna från Skavsta flygplats. Denna fredagsmorgon var byggnaden nästan helt tom, bortsett från en handfull personer som missat informationen om den pågående strejken.

– Det är bättre än förväntat. Jag tror att det beror på att den här strejken har fått mycket uppmärksamhet och att Ryanair har varit noggranna med att informera sina kunder om läget, säger Peter Steinmetz, vd för flygplatsen.

De svenska Ryanair-piloterna saknar bland annat rätt till avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler. Efter upprepade fruktlösa försök att nå ut till arbetsgivaren avstår nu piloterna från att arbeta under dagen och totalt 22 avgångar och ankomster till och från Skavsta flygplats ställts in.

– En dag är ingen katastrof men det är klart att det påverkar oss ekonomiskt. Förhoppningsvis är det blir det inte mer än en dag. Vi har i alla fall inte fått några indikationer på att något liknande skulle ske i nästa vecka, säger Peter Steinmetz.

Enligt Svensk Pilotförening (SPF) finns det inga planer på att ge upp kampen om kollektivavtalet. Ryanairs rådande arbetsvillkor uppmärksammas även av protester från piloter i Belgien, Irland, Nederländerna och Tyskland som också valt att avstå från att flyga under fredagen. Men trots de många inställda avgångarna så har inte Ryanair ändrat sin uppfattning i frågan.

– Vi har inte hört ett ord från Ryanair sedan de ställde in en planerad förhandling i tisdags. Men vi kommer inte att ge upp. Om Ryanair fortsätter att vägra prata med oss så kan det bli tal om nya strejker eller möjligtvis rättsliga åtgärder, säger Martin Lindgren, ordförande för SPF.

Läs också: Pilotstrejk tvingar Ryanair att ställa in svenska flyg

TT har tidigare sökt Ryanair som inte vill kommentera händelserna närmare.

”Vi ber våra kunder om ursäkt för det avbrott som denna onödiga strejk kommer att orsaka”, skriver flygbolaget i ett mejl till TT.

De berörda passagerarna har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.